Započeo Media In Time festival na temu “Žene, mediji i (ne)moć”

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, U Vinkovcima je danas započeo drugi po redu Media In Time festival koji se ove godine održava pod nazivom “Žene, mediji i (ne)moć” kroz koji se želi ukazati na položaj žena u medijima i problemima s kojima se žene u medijima suočavaju. Organizator MIT-a je Udruga za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju Press+ koja je danas organizrala panel raspravu pod nazivom “Položaj žena zaposlenih u medijima”. Sudionici panel rasprave bili su novinarke i novinari iz Hrvatske kao i kolegice i nolege iz BiH i Sjeverne Makedonije.

“Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je tjekom ove godine zabilježilo ukupno 12 napada na novinarke i novinarke od čega je bilo 6 napada na novinarke i 6 napada na novinare. Međutim, pokazalo se i kako su 6 napada na žene bili najteži”, rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko dodajući kako je problem i što dosta napadnutih novinara u Hrvatskoj ne prijavljuje napade.

Govoreći na ovu temu ukazao je da medijski djelatnici u Hrvatskoj godinama rade u nenormalnim uvjetima kao i da su ti uvjeti u posljednje dvije godine dodatno eskalirali. Prema njegovim riječima stvara se dojam kako su mediji i novinari krivi za sve u državi. Istakao je i kako je jedan od razloga ovakvih ponašanja činjenica da DORH “spava” i na neki način dopušta sve to što se događa. Izneđu ostaloga podsjetio je i na brojne potjecnjivačke izjave čelnika RH prema novinarkama i novinarima što, kako je rekao, samo ohrabruje ostale da napadaju novinare. Govoreći o odnosu nekih političara prema novinarkama podsjetio je na izjave “slatki ste”, “vas dvije grakćete”…

“Prema izmjenama zakona napadači na novinare mogu dobiti i 5 godina zatvora. Takva kazna bi bila jako dobra poruka svima, rekao je Zovko.

Podsjetio je i napade ne novinare koji su se dogodili prošli vikend u Zagrebu tijekom prosvjeda kada su napadnute i novinarke Nove TV, HTV-a i Al Jazeere rekavši kako ti napadi nisu sigurno slučajni.

Novinarka Dalamtinskog portala iz Splita Živana Šušak Živković progovorila je o svojem iskustvu kada je, dok je izvještavala, i sama bila fizički napadnuta.

“Napad se dogodio prije godinu i pol ali suđenje još nije niti započelo. Žene su nažalost češće izvrgnute fizičkim i verbalnim napadima. Poslije toga napada bila sam meta brojnih napada na društvenim mrežama na koje nitko nije reagirao. Stekao se dojam kako je to normalno”, rekla je Šušak Živković.

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever kazala je kako je položaj novinarki u Hrvatskoj problematčan po raznim osnovama, da prate “nebitne” teme, manje su plaćene…

“Žene u medijima izloženije su napadima i one su mnogo češće meta fizičkih napada, on line napada i slično. Kukavicama koje napadaju dok sjede za nekom tastaturom uvijek je lakše napasti ženu, Uz to žene su i u prosjeku 16 posto manje plaćene od svojih muških kolega”, rekla je Sever.

Drugi dan MIT-a održava se u subotu u Vukovaru kada će na panel raspravi biti riječi na temu “Seksizam, mobing i seksualno uznemiravanje”.

Održavanje Media In Time festivala pomogli su Vukovarsko – srijemska županija, Grad Vinkovci, Grad Vukovar, Pevex, Vinkovačko vodov i kanalizacija, Vodovod Grada Vukovara, Polet Vinkovci, Komunalac i Dilj, a organizaciju je potpomogao Rotary club 1932 Vukovar.