Masovna grobnica kod Bobote krije posmrtne ostatke najmanje 10 osoba iz Domovinskog rata

Foto: Ivan Matić

BOBOTA, Nedaleko od ceste Bobota – Pačetin, naselja u blizini Vukovara, pronađena je nova masovna grobnica u kojoj su do sada pronađeni posmrtni ostaci najmanje deset tijela nestalih iz Domovinskoga rata. Mjesto masovne grobnice posjetio je danas i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je rekao kako je do sada pretražena trećina lokaliteta tako da brojka od 10 pronađenih posmrtnih ostataka možda i neće biti konačna.

“U Republici Hrvatskoj na popisu nestalih nalaze se 1.853 osoba od kojih je 1.445 nestalih i 398 posmrtnih ostataka. Na području Vukovarsko – srijemske županije na popisu nestalih nalazi se 520 osoba od kojih je 386 iz Vukovara. Ovo je 151 masovna grobnica koja je do sada pronađena u Hrvatskoj. Od 2016. godine, od kako sam preuzeo dužnost ministra branitelja, obavili smo 261 probno iskapanje od kojih je u Vukovarsko – srijemskoj županiji obavljeno 99 probnih iskapanja. Od 2016. godine na području ove županije ekshumirali smo 18 posmrtnih ostataka od kojih je njih 16 identificirano. To sve govori o naporima koje ulažemo u potragu za nestalima”, rekao je Medved.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila Ljiljana Alvir rekla je kako je sav trud institucija koje tragaju za nestalima i suradnja urodila plodom.

“Ljudi su na ovome mjestu neljudski zatrpani na smetlištu. Pronalazak ovih tijela daje nadu svim obiteljima da će doći do istine o svojim najmilijima. Najmanje deset obitelji će poslije identifikacije imati gdje otići i zapaliti svijeću. Tko od obitelji koji tragaju za svojim nestalima ovaj put nije imao „sreću“ ostat će im nada da će i oni uskoro pronaći posmrtne ostatke svojih najmilijih kako bi ih mogli pokopati kako dolikuje i imati gdje zapaliti svijeću”, rekla je Alvir.

Iz MUP-a RH istiću kako se radi ne samo o mjestu masovne grobnice nego i mjestu zločina te da MUP provodi intenzivna istraživanja s ciljem da se pronađu odgovorni za ovaj ratni zločin.