U Tehničkoj školi Nikole Tesle obilježen Dan broja Pi

Foto: Dejan Gemeri

VUKOVAR, U Tehničkoj školi Nikola Tesla aktiv matematike-fizike obilježio je Međunarodni dan broja Pi. U sklopu aktivnosti održano je predavanje o eksperimentalnom približnom određivanju vrijednosti broja Pi kao i natjecanje učenika u rješavanju zadataka s brojem Pi. Iso tako održano je i natjecanje učenika u poznavanja znamenaka broja PI te predavanje Dejana Gemerija, aktualnog rekordera Republike Hrvatske u poznavanju znamenki broja Pi.  

„Broj Pi predstavlja omjer opsega i promjera kruga. Pojavljuje se u mnogim formulama koje se koriste u geometriji i matematici. Kao što su volumen kugle, površina kruga, površina valjka itd.  Pi je konstanta i seže u beskonačnost. Najčešće se koriste prve dvije decimale 3.14, a one se mogu izračunati. Niz prema kojemu se decimale pojavljuju nema nekog obrasca. Što više decimala uzmemo u izračun, to će nam rezultat biti točniji. Gdje god pogledamo oko nas, možemo naći Pi“, rekao je Gemeri.

Ovaj diplomirani prvostupnik fizike u svibnju prošle godine prezentirao je napamet 1570 decimala broja Pi i tako postao rekorder Hrvatske. Taj rezultat donio mu je službeno i 36 mjesto u Europi.