Vlašić Iljkić: Vlada je zakazala – Slavonci su ponovno ostali prepušteni sami sebi

Foto: Đuro Karalić

Slavonija je po ne znamo koji put zaboravljena od strane HDZ-a. Imali smo olujno nevrijeme u srijedu koje je poharalo Hrvatsku, a posebno je teško u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojoj je proglašena elementarna nepogoda, kao i u Brodsko-posavskoj županiji, a vrlo izvjesno i Požeško-slavonskoj županiji. Peti dan od olujnog nevremena, imamo mjesta u kojima i dalje nema električne energije, a ni vode, gdje je ugrožen uzgoj domaćih životinja, pogotovo mljekarske farme koje su ionako teško održive i svakodnevno se gase. Mali proizvođači prisiljeni su prolijevati mlijeko jer ga na visokim temperaturama nemaju načina ohladiti, poručila je saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić koja je danas uz zastupnika u Europskom parlamentu Predraga Matića obišla Babinu Gredu i Cernu, postradale u olujnom nevremenu.

Uz njih, nalazili su se i Biljana Gaća članica Predsjedništva SDP-a, Ivana Ribarić Majanović v.d. predsjednica SDP-a Brodsko-posavske županije, Sanja Bježančević predsjednica SDP-a Osječko-baranjske županije, Danko Kočiš predsjednik SDP-a Đakovo i Boris Piližota SDP-ov izvršni tajnik za Slavoniju.

Po njezinim riječima, Vukovarsko-srijemsku županiju je poharala i afrička svinjska kuga pa su i stočari dovedeni do ruba egzistencije. Stočari ostaju bez svog blaga, stanovništvo svakodnevno zahvaćaju nove vremenske nepogode i propada im njihova imovina jer nemaju električnu energiju, nemaju pomoć u pokrivanju krovova, Vlada RH nije adekvatno i navrijeme reagirala i pružila građanima nužnu pomoć. Ne mogu čak ni kupiti agregate jer ih u Slavoniji više nema ili su prodani po višestruko skupljim cijenama.

“Tek jučer je ministrica poljoprivrede rekla da će provjeriti mogućnost da se osiguraju agregati putem robnih zaliha! Ministar Banožić je prvi dan osigurao vojsku na području Grada Zagreba, a tek jučer u Vukovarsko-srijemskoj županiji jer kaže da je čekao poziv „stožera civilne zaštite“. Krovopokrivača nema dovoljno, ljudi se sami izlažu opasnim poslovima jer im država nije osigurala neophodnu pomoć”, kazala je Martina Vlašić Iljkić.

Jednoj ceranskoj obitelji donirali su prikupljenu novčanu pomoć.

“Važnije od toga je bilo posjetiti građane tih mjesta i razgovarati s njima te im pružiti podršku. Svi se pitamo do kada će se država „učiti“ kako reagirati u kriznim intervencijama? I što se još treba dogoditi da se građani osjećaju sigurnima, da znaju da će im sustav osigurati pomoć i zaštitu? Država je ponovno zakasnila u reakciji, a nije smjela”, ustvrdio je eurozastupnik Predrag Matić.

Sa stanjem u Cerni i Babinoj Gredi upoznali su ih tamošnji načelnici Josip Štorek i Josip Krnić.