U petak u Vinkovcima svečana dodjela nagrada “Anđelko Erceg” i “Siniša Glavašević” Hrvatskog novinarskog društva

Foto: HND

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) će u petak, 2. rujna, u Vinkovcima dodijeliti nagrade za lokalno novinarstvo “Siniša Glavašević” i “Anđelko Erceg”. Svečana dodjela održat će se u sklopu festivala novinarstva Media In Time, a prenosit će se uživo na HND-ovim stranicama na Facebooku i You Tubeu. 

HND je u travnju ove godine ustanovio nagrade za lokalno novinarstvo koje nose imena dvojice legendarnih hrvatskih novinara. Najbolji novinarski radovi koji se bave temama iznimno važnima za lokalnu zajednicu nagrađivat će se u kategorijama tisak i internet nagradom “Anđelko Erceg”, a u kategorijama radio i televizija nagradom “Siniša Glavašević”.  

Nagradama HND odaje priznanje Ercegu i Glavaševiću na doprinosu novinarskoj profesiji, ali i kolegama u manjim sredinama koji prateći teme važne za lokalnu zajednicu rade važan, odgovoran i težak posao.

Kako navode iz HND-a, Glavašević i Erceg najbolji su primjeri kako se za novinarstvo živi i umire. Siniša Glavašević pokazao je kako lokalni novinar u jednom jedinom danu postaje globalni jer je njegovo izvještavanje iz ratom razorenog Vukovara bila jedina relevantna informacija i veza sa svijetom. Takvo što mogu samo veliki profesionalci i još veći ljudi, svjesni da će svoju istinoljubivost platiti vlastitim životom. Anđelko Erceg se kao ugledni novinar i urednik u mainstream-medijima u Zagrebu, Splitu i Rijeci vratio u Makarsku i tamo pokrenuo Makarsku kroniku, koja je godinama raskrinkavala mračne poslove lokalnih moćnika dobivši među kolegama titulu “najveće male novine u Hrvatskoj”.

Ovogodišnje, treće izdanje festivala Media In Time, koji organizira Centar za kulturu medija iz Vinkovaca, počinje 2. rujna u Vinkovcima panel diskusijom na temu “‘Mali’ mediji, velike teme”, posvećenoj stvaranju novinarskih priča u lokalnim medijima od kojih one ponajbolje znaju i prerasti lokalne okvire i pretvoriti se u teme nacionalnog značaja. O tome kako nastaju velike priče u “malim” medijima razgovarat će se s novinarima koji ih stvaraju, a među kojima će biti i ovogodišnji dobitnici HND-ovih nagrada za najbolje lokalne novinarske radove

Nakon dodjele nagrada koje će biti upriličeno u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci bit će u Gradskom kazalištu Joze Ivakića svečano otvorenje izložbe “Franjo Fuis: od stripa do kazališta i filma i natrag” Veljka Krulčića, koja će u Vinkovcima biti postavljena u sklopu suradnje Media In Time festivala i Fra Ma Fu festivala reportaže i reportera, koji će se ove godine, u osmom izdanju održati od 7. do 9. listopada u Daruvaru.                             

Drugog festivalskog dana, 3. rujna, program se nastavlja u Vukovaru na Veleučilištu Lavoslava Ružičke s predavanjem komunikacijskog i medijskog stručnjaka Tomislava Levaka, predavača na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka na temu “Kako i zašto se produciraju i šire dezinformacije i lažne vijesti?”. Slijedi panel-diskusija “Lažne vijesti – kako se boriti protiv”, koja će biti otvorena prezentacijom mladog vinkovačkog informatičara Davida Budaya, stručnjaka za OSINT (podatke otvorenog koda), odnosno pronalaženje informacija iz javno dostupnih izvora.

Osim hrvatskih novinarki i novinara, sudionici 3. Media In Time festivala bit će i predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko te kolegice i kolege novinari iz Bosne i Hercegovine i Srbije te studenati s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka s kojom je Centar za kulturu medija nedavno potpisao sporazum o suradnji.