Međunarodni dan nestalih osoba – na popisu nestalih i danas se nalazu 1.832 osoba

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca i prigodnim programom danas je u Vukovaru održana središnja manifestacija Međunarodnog dana nestalih osoba. Prema službenim podacima Ministarstva branitelja na popisu nestalih iz Domovinskog rata danas se nalazi 1.832 osoba od kojih je njih 518 s područja Vukovarsko – srijemske županije, a čak 385 s područja grada Vukovara. U mandatu ove Vlade, od listopada 2016. godine, provedena su terenska istraživanja i probna iskapanja na 312 lokacija mogućih mjesta pojedinačnih i masovnih grobnica na području 12 županija. Provedenim istraživanje pronađene su dvije masovne grobnice u blizini Vukovara (Marinci i Bobota) te veći broj pojedinačnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 159 osoba. U proteklih šest godina identificirani su posmrtni ostaci 221 osoba.  

Na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba prisustvovao je i ministar branitelja Tomo Medved koji je još jednom je istakao kako od strane Srbije izostaje bilo kakva suradnja u dostavi saznanja i informacija o sudbini nestalih osoba.

„Potpuno je jasno da u arhivama u Srbiji postoje zapisi o tome gdje su posmrtni ostaci i gdje su nestale osobe. Naša učestala i kontinuirana tražena prema Srbiji nažalost nisu prouzročila učinkom, odnosno nismo dobili informacije o nestalima i zato i danas iz Vukovara pozivam ih da se suoče s činjenicom da su izvršili agresiju na RH, počinili strašne zločine, pa neka danas otvore arhive i daju nam informaciju gdje su posmrtni ostaci nestalih osoba kako bismo mogli ubrzati taj proces. Desetke puta smo preko službenog tijela tražili od nadležne komisije u Srbiji konkretna saznanja za konkretan događaj, mjesto i vrijeme. Izostala je informacija i konkretan odgovor koji bi nam poslužio da intenziviramo proces“, rekao je Medved.

Govorila je i predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir koja je rekla kako se u Hrvatskoj radi onoliko koliko se može u odnosu na informacije koje posjeduju institucije RH.

„Obitelji surađuju s institucijama, imaju potporu ne samo u potrazi već na sve druge načine. Nadamo se da će nekom proraditi savjest i da će pomoći da ona majka koja je možda na samrti prije nego umre dozna gdje je njeno dijete završilo i da ga pokopa. To je najveća želja jedne majke, oca, djeteta, supruge, bilo kojeg člana obitelji“, rekla je Alvir.

U odvojenom programu u Vukovaru su Međunarodni dan nestalih osoba obilježili i članovi Udruženja Protiv zaborava koje okuplja obitelji Srba koji tragaju za svojim najmilijima.

„Ne možemo biti zadovoljni jer je sve nekako usporeno. Nema dijaloga između Hrvatske i Srbije i tu je glavni problem. Oni jedni druge optužuju da slabo surađuju dok obični ljudi, koji traže svoje najmilije, ispaštaju. U isto vrijeme ljudi umiru i sve je manje onih koji traže svoje nestale. Mnogi su izgubili svaku nadu. U svojim im aktivnostima surađujemo s hrvatskim državnim institucijama, sa institucijama i udrugama u Srbiji ali ne i sa hrvatskim udrugama koje tragaju za svojim nestalima“, rekla je predsjednica udruženja Marica Šejatović.

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov kazala je kako se u brojci od ukupno 1832. nestalih u Hrvatskoj nalazi i značajan broj Srba kao i da kada su u pitanju nestali, okupljeni oko Udruženja Protiv zaborava, nema pomaka u istragama, a nema niti pomaka u identifikacijama ekshumiranih.