Gradske vlasti Vinkovaca uložile više od pet milijuna kuna u unaprijeđenje komunalne i društvene infrastrukture

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Tijekom 2018. i 2019. godine Grad Vinkovci aktivno je ulagao u podizanje kvalitete života stanovništva Vinkovaca kroz unapređenje komunalne i društvene infrastrukture uloživši u projekte ukupno više od pet milijuna kuna, izvjestili su iz gradske uprave.

U studenom 2018. godine završeno je najveće i najmodernije igralište u Vinkovcima u ulici A. Starčevića (kod nebodera) površine 700 m2 koje je opremljeno s 8 igrala, gumiranom podlogom, te je postavljena pametna solarna klupa, video nadzor i urbana oprema. Ukupna vrijednost projekta jest 584.553,98 kn.

“Zbog velike posjećenosti te pozitivnih povratnih informacija i od roditelja i od djece, ovo je igralište je bilo samo prvo u nizu od 6 igrališta koje je Grad obnovio do ožujka 2019. Ostalih pet igrališta ukupno čine 682 m2 i to na lokacijama: ulica Kneza Domagoja, ulica V. Nazora, ulica Ljudevita Posavskog, Školska ulica i Nuštarska ulica. Sva igrališta su opremljena gumiranom podlogom i igralima izrađenima u skladu s suvremenim normama”, navode iz Grada Vinkovaca.

Sukladno Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, Grad Vinkovci je modernizirao javnu rasvjetu ugradnjom 1269 novih energetski učinkovitijih svjetiljki na stupovima javne rasvjete na području grada. Ukupna vrijednost opremanja pet dječjih igrališta i modernizacije LED rasvjete iznosi gotovo 2.000.000,00 kuna, od kojih je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinanciralo provedbu projekta u ukupnoj vrijednosti 1.000.000,00 kn. Također, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinanciralo je modernizaciju javne rasvjete s 382.000,00 kn.

“Implementacijom suvremenih LED rješenja i obnovom dječjih igrališta Grad Vinkovci se trudi povećati ambijentalnu ugodu lokalnom stanovništvu i pridonosi ljepšem izgledu grada, promicanju ekološke svijesti građana, te samim time postaje privlačniji za turiste”, ocjenjuju gradske vlasti.

Navode i kako je tijekom 2018. i 2019. proveden projekt „Nastavak obnove objekta za razvoj novih socijalnih usluga i sadržaja za mlade“, odnosno obnova kuglane u Dugoj ulici. Ukupna vrijednost projekta iznosi 713.447,53 kune, što je utrošeno na novu stolariju u kuglani, krov, izolaciju, spuštene stropove, soboslikarske obrade te plinske i električne instalacije. Obnova kuglane odvijala se po fazama, te je do sada vrijednost realizirane cjelokupne investicije 2.489.228,63 kune. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinanciralo je obnovu kuglane tijekom 2017. i 2018. godine u ukupnom iznosu od 1.340.000,00 kuna kroz Program podrške regionalnom razvoju, dok je ostatak sredstava osigurao Grad Vinkovci.

Dodatna vrijednost cjelokupnom projektu obnove kuglane je otvaranje Buba bara vinkovačke Udruge osoba s invaliditetom Bubamara u kojem će biti zaposlene osobe s invaliditetom čime će Grad Vinkovci, poručuje se, biti primjer poticanja uspješnog primjera društvenog poduzetništva.