U iločkim vinogradima u tijeku berba grožđa

ILOK, U Srijemskom vinogorju na iločkom području u tijeku je berba grožđa uz opću ocijenu kako se grožđe nalazi u dobrom stanju dok se prinosi kreću od 8 do 12 tona po hektaru, ovisno o sorti.

Sladori se u ranim sortama kreću od 78 eksla (19%) u rajnskom rizlingu, do 95 eksla (23%) u tramincu.

“Stanje u frankovci, našoj najzastupljenijoj sorti crnog grožđa, je također dosta dobro. Ovisno o urodu i položaju sladori kreću od 65 do 80 eksla (16 – 19,5 %), a kod graševine od 60 do 80 eksla (14,8 – 19,5%)”, navodi Božića Dolić iz iločke Savjetodavne službe, a prenosi Radio Ilok.

Sivi grožđani moljac, napominje Dolić, već duži niz godina pravi značajne štete u vinogradima te je potreban sustavi nadzor ovog štetnika. Posebnu pozornost treba obratiti na 1. i 2. generaciju kako bi smanjili ili potpuno spriječili pojavu 3. generacije koja pravi najveće štete na grožđu.

“Potrebno je postaviti feromonske mamke na svim vinogradarskim položajima, te 5 do 8 dana nakon najvećeg ulova ovog štetnika obaviti zaštitu nekim od zaštitnih sredstava regulatora razvoja”, pojašnjava Dolić napominjući kako uspješnost ovakve zaštite ovisi o pravovremenoj primjeni insekticida, ali najviše o broju vinogradara koji na vrijeme i s pravim sredstvima tretiraju svoje nasade.

RADIO-ILOK.HR/ĐURO KARALIĆ

Foto: Pixabay/Stefan Schweihofer