Gradovi Vinkovci i Otok neće dizati stopu poreza na dohodak unatoč ukidanju prireza

Foto: Đuro Karalić

Gradovi Vinkovci i Otok neće dizati stopu poreza na dohodak koja će ostati na razini 20 posto unatoč ukidanju prireza sukladno najavljenoj poreznoj reformi, poručeno je s zajedničke konferencije za novinare gradonačelnika ta dva grada, Ivana Bosančića i Josipa Šarića.

“Mišljenja na smo kako Vladina porezna reforma donosi niz pozitivnih stvari. Najvažnija je da će građanima rasti plaće, a pruža i nama gradovima i općinama mogućnost da vidimo koliko vrijedimo i koliko možemo pružiti svojim sugrađanima. Iz tog natjecateljskog duha može proizaći samo dobro za građane”, mišljenja je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Prvi čovjek grada na Bosutu kaže kako će Grad Vinkovci ukidanjem prireza izgubiti između dva i dva i pol milijuna eura.

“U prvom trenutku sigurno nešto gubimo u proračunima, no gledajući koliko gospodarski rastemo, vjerujemo da ćemo se već kroz 2024. godinu vratiti na početne pozicije”, navodi Ivan Bosančić dodajući kako je gospodarstvo u gradu na Bosutu u 2022. godini ostvarilo povećanje prihoda veće od 30 posto te namjerava nastaviti rasti.

Grad Otok izgubit će pak oko pola milijuna eura.

“Prva je ovo prilika da kao gradovi i općine pokažemo solidarnost i interes višeg standarda naših sugrađana. Sve što je u interesu naših sugrađana moramo podržati”, kaže otočki čelnik Josip Šarić dodajući kako u svakom proračunu postoji prostor za uštede i preraspodjele tako da ne stoje negativni komentari pojedinih gradonačelnika, posebice velikih gradova, kako ukidanje prireza znači udar na gradske proračune.

Podsjetio je kako je Grad Otok u 2021. godini prirez smanji s 10 na pet posto, a sada će ga i ukinuti.