Obilježena 25. obljetnica stradanja vukovarske gradske četvrti Sajmište

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja masovne grobnice u Novoj ulici, u spomen na 12 ubijenih osoba, obilježena je 25. obljetnica stradanja vukovarske gradske četvrti Sajmište. Tom prilikom zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček rekao je kako se na ovaj način želi na dostojanstven način obilježiti stradanje ovoga gradskog naselja gdje su se tijekom agresije na Vukovar vodile najteže borbe.

„Na Sajmištu se borbe vodile bukvalno prsa u prsa, a linija obrane bila je udaljena svega nekoliko desetaka metara od neprijateljskih snaga. Na Sajmištu su poginuli i neki od zapovjednika obrane“, rekao je Pavliček.

Predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Sandra Milić rekla je kako su Sajmište najvećim dijelom branili branitelja iz drugih dijelova Hrvatske i pripadnici HOS-a.

“Stanovnici ovoga dijela Vukovara svjedoci su nekih od najgorih zločina u Domovinskom ratu počevši od silovanja žena pa do Veleprometa koji je bio najveći logor u Hrvatskoj kroz koji je prošlo oko 10.000 osoba i ubijeno oko 800“, rekla je Milić.

Podsjetila je i kako na popisu nestalih u Hrvatskoj i danas se nalaze imena 931 osobe od kojih je njih 308 iz Vukovara.

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić