Trg Josipa Runjanina opet krasi spomen poprsje toga znamenitog Vinkovčanina

VINKOVCI, Na Trg Josipa Runjanina u Vinkovcima u srijedu je postavljeno novo spomen poprsje toga znamenitog Vinkovčanina, nakon što je staro ukradeno prošle godine i nikada vraćeno gradskim vlastima.

“Unatoč tomu što imamo Zakon o gospodarenju otpadom i reguliran otkup sekundarnih sirovina očito je da u sustavu postoje veliki propusti”, ocjenio je pročelnik za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Mario Banožić.

Podsjetio je kako su gradske vlasti raspisale nagradu za povrat spomen poprsja u iznosu 5.000 kuna, ali bezuspješno.

“Koliko smo dobili procjenu, za spomen poprsje Josipa Runjanina koje je težilo 60-tak kilograma moglo se u obliku sekundarne sirovine dobili 500-tinjak kuna. Mi smo ponudili deset puta već iznos ali nitko nam se nije javio”, kazao je Banožić.

Naveo je kako u takvoj situaciji nije preostalo ništa drugo nego pribjeći nepopularnom rješenju da se na postojeće postolje iz 1971., koje je rad akademskog kipara Antuna Babića koji je izradio i ukradeno poprsje Josipa Runjanina, postavi novo spomen poprsje ali ovoga puta drugog autora, akademskog kipara Dejana Durakovića.

Zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić najavio je mogućnost pokrivanja video nazdzorom svih lokacija na kojima se u Vinkovcima nalaze spomenici kulture.

“Pozivam sve građane da se više potrudimo oko zaštite zajedničke gradske imovine kako bi ona ostala na mjestu gdje i je”, rekao je Bosančić.

ĐURO KARALIĆ