Proslavljen Dana Grada Vinkovaca

VINKOVCI, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule i nestale u Domovinskom ratu te svečanom sjednicom Gradskog vijeća na kojoj su uručena gradska priznanja, u srijedu je obilježen Dan grada Vinkovaca koji se slavi na blagdan zaštitnika Grada, sv. Ilije.

“Dan je ovo prisjećanja i zahvale za sve ono što su nam preci ostavili ali dan ponosa na sve ono što smo mi uradili kako bi Vinkovci bili što ugodnije mjesto za život”, poručio je u prigodnom govoru vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić dok je predsjednica Gradskog vijeća Kata Krešić pozvala sve one koji sudjeluju i čine gradsku vlast na dobronamjernost, ustrajnost i odlučnost na svemu što se čini za dobrobit građana Vinkovaca.

Karlić je ujedno najavio projekte koji bi se trebali realizirati u Vinkovcima do kraja ove godine, a među kojima je posebice istaknuo skori početak radova na izgradnji istočne gradske obilaznice u dužini sedam kilometara, uređenje bivšeg odlagališta otpada “Papuk” te rekonstrukciju Zvonarske ulice.

Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Vinkovaca nazočan je bio velik broj gostiju i uzvanika, a među inima i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić i rada i mirovinskog sustav Nada Šikić.

Čestitajući Vinkovčanima dan grada, ministar Oleg Butković kazao je kako je upravo danas raspisan natječaj Hrvatskih cesta za izgradnju istočne obilaznice grada Vinkovaca. Ministrica Nada Šikić poručila je pak kako u Hrvatskoj dolazi do smanjenja broja nezaspolenih osoba te kako je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj novozaposlenih više od 92.000 radnika. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pozvao je na donošenje novog Zakona regionalnom razvoju, a potom i na provedbu decentralizacije. Govorio je i počasni građanin Vinkovaca Vladimir Šeks koji je ukazao na potrebu stvaranja nove paradigme hrvatskog zajedništva.

Zlatne plakete “Grb grada Vinkovaca” uručene su Iliji Červenu, glumcu Kazališta “Nova scena” Vinkovci, Dini Merhav iz Izraela, rođenoj Vinkovčanki, za izuzetna umjetnička ostvarenja te promicanje grada Vinkovaca u Europi i svijetu, Antunu Smajiću za izuzetan doprinos na području novinarstva, fotografije i očuvanja kulturne i povijesne baštine vinkovačkog kraja, te Nogometnom klubu “Dilj” za ostvarene sportske rezultate postignute tijekom 65 godina uspješnog djelovanja.

Prije svečane sjednice Gradskoga vijeća, na Trgu Josipa Runjanina otkriveno je spomen poprsje toga znamenitog Vinkovčanina koje je izradio akademski kipar Dejan Duraković, a koje je postavljeno na mjesto Runjaninovog spomen poprsja koje je ukradeno prošle godine i do danas nije pronađeno.

ĐURO KARALIĆ