Tijekom vikenda policija zabilježila 4 prometne nesreće

Foto: poslovni.hr

VINKOVCI, Iz PU vukovarsko – srijemske izvijestili su kako su tijekom vikenda, od 10. do 12. veljače, na području PU zabilježili četiri prometne nesreće, od čega tri prometne nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta (Vukovar, Stari Mikanovci, Tovarnik) i jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama.

Ta nesreća dogodila se u petak, 10. veljače oko 15,40 sati, kada je 57-godišnjak iz Nuštra upravljao osobnim vozilom krećući se cestom Vinkovci-Cerić. Ulaskom u Ulicu Alojzija Stepinca u Ceriću, uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila, 57-godišnjak je izgubio nadzor nad vozilom, prešao vozilom na suprotnu prometnu traku te udario u osobni automobil, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 26-godišnjak iz Vinkovaca. Od siline udara vozilo 26-godišnjaka se odbilo i udarilo u parkirani osobni automobil 67-godišnjaka iz Vinkovaca. U prometnoj nesreći oba vozača lakše su ozlijeđena.

Tijekom vikenda policijski službenici su zatekli 15 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija od 2,19 g/kg zabilježena je kod 40-godišnjeg vozača, zatečenog u subotu, 11. veljače oko 00,35 sati, u Ivankovu u Ulici Rojčani. Zbog nedopuštene koncentracije alkohola u organizmu, tri vozača su smještena u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci su 10. veljače oko 13,30 sati u Lapovačkoj ulici u Vinkovcima zatekli 28-godišnjaka iz Rajevog Sela, višestrukog počinitelja prometnog prekršaja upravljana vozilom prije stjecanja prava. Vozač je uhićen, a vozilo mu je privremeno oduzeto u cilju sprječavanja daljnjeg činjenja prekršaja. Istog dana u 17 sati doveden je na nadležni sud gdje mu je u žurnom prekršajnom postupku određena novčana kazna u iznosu od 1280 eura.

Stacionarne kamere zabilježile su 46 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila.

U tjednu od 13. do 19. veljače, na svim prometnicama Vukovarsko-srijemske županije, prometna policija provodit će preventivno-represivnu akciju pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa.

Akcija se provodi u svim zemljama članicama ROADPOL-a (mreža europskih prometnih policija) koji tijekom cijele kalendarske godine, jednom mjesečno odredi tjedan u kojem će sve članice pojačano postupati po određenim ugrožavajućim čimbenicima, izravnim uzročnicima prometnih nesreća s težim posljedicama- primjerice pojačanom postupanju po prekršajima nepropisne brzine kretanja vozila, konzumacije opojnih droga i alkohola, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobilnog uređaja…

U tjednu pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa kontrolirat će se, prije svega, prijevoz opasnih tvari, vrijeme odmora i vožnje vozača te ostala kaznena djela i prekršaji.

U prošlogodišnjoj ROADPOL-ovoj akciji nadzora teretnih vozila i autobusa provedenoj od 7. do 13. veljače 2022. godine, prometna policija PU vukovarsko-srijemske kontrolirala je ukupno 47 teretnih vozila i 5 autobusa, prema kojima je primijenjeno 16 represivnih mjera.