Policija poziva na oprez prilikom davanja osobnih podataka i dokumenata

Foto: www.mup.hr

VINKOVCI, U subotu, 11. veljače, 20-godišnjak iz Vukovara prijavio je policiji kako je netko u njegovo ime, a bez njegovog znanja i odobrenja, s dva telekomunikacijska operatera sklopio ugovore pri čemu je i preuzeo dva mobilna telefona. Za to je doznao tako što je na adresu njegovog prebivališta pristigao račun od jednog operatera, dok je od drugog operatera o sklapanju ugovora obaviješten telefonski. Policijski službenici su utvrdili kako je nepoznati počinitelj, na zasada nepoznat način, pribavio fotografiju osobne iskaznice oštećenog te njenom zlouporabom u siječnju 2023. godine sklopio ugovore za telefonske usluge s dva telekomunikacijska operatera i pritom kod svakog operatera preuzeo mobitel, čime je oštećen za iznos od najmanje 500 eura. Policija nastavlja kriminalističko istraživanje u cilju otkrivanja počinitelja protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljena uporaba osobnih podataka“.

„Pozivamo građane na oprez prilikom svih zahtjeva za osobnim podacima. Ograničite količinu svojih osobnih podataka koje dijelite na društvenim mrežama. Vaše osobne podatke prevaranti prikupljaju putem društvenih mreža i drugim online prijevarama (vishing, phishing, smishing i dr.) te ih mogu iskoristiti da pristupe vašim bankovnim računima, uzmu zajmove ili obave druge nezakonite radnje u vaše ime i na kraju te podatke prodaju drugim prevarantima. Ukoliko zaprimite račune za mobilne uređaje koje niste kupili ili vam se dostave ugovori za usluge koje niste sklopili, savjetujemo da se žurno obratite telekomunikacijskom operateru i kazneno djelo prijavite policiji“, navode iz policije.

Oko 10,20 sati 9. veljače, na parkiralištu ispred prodavaonice u ulici H. D. Genschera u Vinkovcima, nepoznati počinitelj je istrgnuo iz ruke novčanik 20-godišnjaku iz Nuštra i pobjegao. Potom je istog dana u vremenu od 13,42 sati do 15,22 sati uporabom otuđene bankovne kartice na internetskoj trgovini pokušao obaviti tri kupovine u ukupnom iznosu od 1380 eura, koje je oštećeni na svom mobilnom uređaju odbio autorizirati te tako onemogućio provođenje transakcije. Krađom novčanika, u kojem su se nalazili osobni dokumenti te bankovne i potrošačke kartice oštećenog, počinjena mu je materijalna šteta u iznosu od 80 eura.

Policija traga za počiniteljem protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Teška krađa“ te pokušaja kaznenog djela „Računalna prijevara“.

Financijska institucija za elektronički novac iz Zagreba podnijela je Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj kaznenu prijavu protiv tri osobe koje su 19. siječnja 2023. godine prilikom registracije na njihovoj aplikaciji koristili lažne osobne podatke i krivotvorene isprave, hrvatske osobne iskaznice. Kriminalističkim istraživanjem policijski službenici su utvrdili kako su počinitelji 44-godišnjak, 37-godišnjak i 32-godišnjak, svi državljani Srbije. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Krivotvorenje isprave“ protiv trojice osumnjičenika policija je podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.