Penava zatražio pomoć države u privlačenju investicija

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Uoči 25. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara gradonačelnik Ivan Penava održao je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na gospodarsko stanje u gradu koje je ocjenio zabrinjavajućim te pozvao Vladu da više učini za Vukovar i pomogne gradskim vlastima u privlačenju investicija.

„Grad je još uvijek prepoznat gotovo isključivo zbog svog doprinosa Domovinskom ratu, a Vukovar i Vukovarci žele se okrenuti budućnosti“, naglasio je Ivan Penava.

Podjsetio je kako je predratni Vukovar bio jedan od industrijski najrazvijenijih gradova bivše Jugoslavije, dok je danas broj zaposlenih, u odnosu na zadnju godinu prije rata, smanjen za 68 posto.

„Još 1990. godine Vukovar je imao više od 28.000 zaposlenih, a prema zadnjem popisu stanovništva, Vukovar danas nema ni toliko stanovnika“, upozorio je.

Dodao je kako je prosječan BDP po glavi stanovnika u Vukovaru 1991. iznosio 9.300, a u Hrvatskoj 8.155 američkih dolara, dok je u 2015. godini taj omjer iznosio 11.044 naspram 4.488 dolara u korist države.

 “Imamo gotovo 52 posto niži BDP nego prije 25 godina, a Hrvatska je otišla više od 35 posto prema gore. Uz procijenjeni realni rast od dva posto godišnje, da je sve bilo normalno, Vukovar je danas trebao biti na 12.500 USD, no zbog poznatih okolnosti i stradavanja, ali i pristupa svih vlada prema Vukovaru, o tome možemo samo sanjati”, poručio je.

Po riječima pročelnice Upravnog odjela za opće poslove Grada Vukovara Sanje Tokić, u protekle dvije godine u Vukovaru je otvoreno pet tvrtki, koje zapošljavaju oko 300 ljudi. Prema podacima HZMO-a, broj radnih mjesta u 2015. povećao se za 319 u odnosu na 2014. godinu, navela je Tokić.

“Ukoliko uz postojeće napore nastavimo ovim tempom, Vukovaru će trebati 100 godina da dođe na razinu prije Domovinskog rata. Mi smo s lokalne razine učinili sve što smo mogli, no treba nam odlučan korak Vlade RH za potporu kako bismo mogli realizirati krupnije zahvate, što Vukovar zaslužuje. Mi nemamo vremena čekati 100 godina, i ovih 25 je previše i velika je sramota što se to dopustilo”, zaključio je Penava.

Đuro Karalić

Foto: Ivan Matić