Vukovarci se prisjetili i žrtava u Borovu naselju u kojem je samo na današnji dan ubijena 51 osoba

Foto: Ivan Matić

Vukovarci su se danas prisjetili stradanja branitelja i civila u Borovu naselju u kojem je samo na današnji dan, 19. studenoga 1991., ubijena 51 osoba, a tijekom gotovo tromjesečne agresije na Vukovar 176 branitelja i civila.

Podno ostataka Borovo commercea, u kojem se nalazila ratna bolnica i sklonište, vijence su položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva, među kojima i Vlade predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, 204. brigade na čelu s Zdravkom Komšićem, udruge “Vukovarske majke”, predvođeno Mandom Patko te Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara na čelu s županom Damirom Dekanićem i gradonačelnikom Ivanom Penavom. Počast ubijenima došle su i ove godine odati “Žene u crnom” iz Beograda čija je koordinatorica Staša Zajović i iz Vukovara zatražila da Srbija otvori vojne i civilne arhive kako bi se saznala sudbina nestalih hrvatskih branitelja i civila.

Okupljenima obratila se predsjednica Udruge “Vukovarske majke” Manda Patko poručivši kako brojni Vukovarci i dalje traže pravo na istinu i pravo na grob svojih najmilijih.

“Ovdje 1991. nije bilo ustaša, ali je bilo četnika i JNA, bile su pomiješane zvijezde petokrake i kokarde na kacigama i šubarama, bili su i hrvatski branitelji, civili, ranjenici i djeca, od kojih su mnogi tog 19. studenog ubijeni samo zato što nisu imali ni zvijezdu petokraku ni kokardu, samo zato što su voljeli Vukovar i Hrvatsku”, kazala je Patko.

U koloni sjećanja, sudionici obilježavanja, njih nekoliko tisuća, uputili su se potom prema crkvi Gospe Fatimske gdje je služena sveta misa.

Na obali Dunava u Borovu, komemorativnim skupom “Svjedočenjem protiv zaborava” odana je počast stradalim braniteljima i civilima koji su na dunavskoj obali ubijani, a tijela im bacana u rijeku, a vijenci su položeni i svijeće upaljene i podno spomen obilježja na Farmi Lovas između Borova i Dalja, gdje su iz masovne grobnice 2001. ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovu naselju i Vukovaru.

Vijenci su položeni i svijeće upaljene i u Borovu naselju, kod Spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu.