U Vukovaru na dostojanstven način obilježena 31. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu; u koloni sjećanja na tisuće domoljuba

Foto: Đuro Karalić

Dostojanstveno i u miru na tisuće domoljuba iz Hrvatske i BiH prošlo je danas ulicama Vukovara od Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata kako bi iskazalo poštovanje i pijetet prema žrtvi toga grada i njegovih građana u Domovinskom ratu.

Unatoč kiši, koja je neprestano padala, u Vukovaru se danas okupilo na tisuće domoljuba među kojima se nalazio i državni vrh, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković, saborski zastupnici, ministri te ostali državni dužnosnici. Kolonu su i ove godine predvodili vukovarski branitelji na čelu s posljednjim zapovjednikom obrane grada, Brankom Borkovićem.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, u izjavi novinarima, nekažnjavanje ratnog zločina koji je počinila JNA u tom gradu u Domovinskom ratu nazvao je izdajom hrvatskih pravosudnih institucija.

“Tko nije u ovoj državi vidio tenkove kako idu ulicama Beograda prema Vukovaru, tko nije gledao avione kako nadlijeću i artiljeriju kako tuče iz okruženja Vukovara”, upitao je Penava rekavši kako to ne znaju jedino hrvatsko pravosuđe i institucije.

“To je njihova sramota i sramota svih nas i to je neopisivo i neobjašnjivo. Jedina riječ koju mogu reći, a da ne budem prost jest – izdaja”, poručio je vukovarski gradonačelnik.

 Predsjednik Savjeta grada Vukovara za branitelje Tomislav Josić pozvao je iz kolone sjećanja na zajedništvo rekavši kako se neke stvari mogu promijeniti, ali je to moguće učiniti jedino ako branitelji budu zajedno, kao što su to bili i 1991..

U koloni sjećanja bio je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić koji je kazao poginuli i nestali hrvatski branitelji i civili Vukovara zaslužuju svako poštovanje te da ih se neprestano prisjećamo.

“Dolazak ovoliko velikog broja ljudi u Vukovar, nije samo znak sjećanja, nego i znak pobjede nad agresorom, dobra nad zlom”, ocijenio je Dekanić.

U spomen na hrvatske branitelje i civile poginule u srpskoj agresiji na Vukovar godine 1991. vijence su podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju Domovinskog rata položila i zapalila svijeće državna i druga izaslanstva – izaslanstva vukovarskih branitelja, Hrvatskog sabora, Vlade, Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.

Molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit dok će svetu misu za sve žrtve iz Domovinskog rata predvoditi mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.

U spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara, večeras je kod vukovarskog Otoka sportova, niz Dunav pušteno nekoliko stotina zapaljenih crvenih i bijelih lampiona.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. nastavlja se sutra odavanjem počasti žrtvama u gradskoj četvrti Borovo naselje.