Vukovarci se prisjećaju najtužnijeg dana u povijesti grada na Dunavu

Foto: Đuro Karalić

Vukovarci mjesec studeni proživljavaju u prisjećanju na strahote kojima su bili izloženi u velikosrpskoj agresiji, a posebno nakon što je 18. studenoga 1991., nakon tromjesečne opsade slomljena obrana grada, a u Vukovar ušli pripadnici srpskih paravojnih postrojba i bivše Jugoslavenske vojske, počinivši brojne zločine nad hrvatskim braniteljima i civilima koje su zatekli u razorenom i uništenom gradu.  

U tromjesečnoj agresiji na Vukovar poginulo je ili ubijeno najmanje 2.717 branitelja i civila, a na popisu zatočenih i nestalih nalaze se još 383 osobe kojima se svaki trag gubi upravo u Vukovaru u jesen 1991.. U spomen na žrtvu toga grada u Domovinskom ratu ulicama Vukovara danas, na 31. obljetnicu sloma obrane, proći će brojni domoljubi u koloni sjećanja.

Program u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” započinje u 10 sati, a potom će se sudionici obilježavanja u koloni sjećanja uputiti prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Molitvu za poginule, ubijene i nestale molit će đakovački i osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić dok će misu zadušnicu na groblju predvoditi gospićko-senjski biskup, mons. Zdenko Križić (12,30 sati).

Komemorativnim događajima u Vukovaru nazočit će predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uz brojne saborske zastupnike, predsjednik Vlade Andrej Plenković uz brojne ministre dok predsjednik Republike Zoran Milanović neće biti u koloni sjećanja jer će biti na obilježavanju stradanja mještana Škabrnje. Predsjednik Milanović u Vukovaru je boravio jučer gdje je bio nazočan otkrivenju spomenika Kati Šoljić i sinovima.

Agresija na Vukovar počela je, obično se navodi, 25. kolovoza 1991., kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na grad.

Vukovar je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te  dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja deblokade grada i pada Lušca 2. studenoga, a zatim i Bogdanovaca, 10. studenoga 1991.,Vukovar se našao u potpunom okruženju.

Napad na Vukovar doživio je kulminaciju u studenome, kada je bilo na desetke zračnih napada, a katkad je u danu na grad palo i do 11.000 granata, bombi i raketa. Obrana Vukovara slomljena je 18. studenoga, a do 20. studenoga agresor je zauzeo sve dijelove grada i ovladao njime.

U srbijanske koncentracijske logore odvedeno je oko sedam tisuća zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba dok je grad doživio gotovo potpuno uništenje.