Policija poziva građane na oprez pri telefonskim pozivima za financijsku pomoć

Foto: Pixabay/English

VINKOVCI, Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske upozoravaju građane da budu na oprezu jer je na području županije proteklih dana zabilježena prijevara putem telefonskog poziva za pružanje financijske pomoći.

Naime, 5. siječnja, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježen je događaj s elementima kaznenog djela prijevare, počinjenog na način da je nepoznata ženska osoba s telefonskog broja strane zemlje stupila u kontakt sa 77-godišnjakinjom s našeg područja, predstavljajući se kao navodna zaposlenica hrvatskog veleposlanstva u Engleskoj, pri tome tražeći od nje uplatu određenog novčanog iznosa za potrebe liječenja člana njene obitelji, koji inače živi u inozemstvu.

Većinom u ovakvim slučajevima,  pozivateljica ima saznanja da žrtva doista ima člana obitelji u inozemstvu, pa kaže da je navedenoj osobi pozlilo te se nalazi u bolnici na liječenju ili da joj je potreban novac za nadoplatu karte i nastavak putovanja prema Republici Hrvatskoj. Novac za troškove traže hitno da se uplati najčešće putem Western Uniona na nepoznato ime i prezime a žrtvu uvjeravaju da član obitelji nije u mogućnosti javiti se zbog navodnih ozbiljnih problema sa zdravljem.

Upozoravamo građane da ako dobiju takav poziv, dobro razmisle i provjere sve okolnosti prije uplaćivanja novca, odnosno da stupe u kontakt s osobom za koju se navodno traži pomoć ili s nekim od njoj bliskih osoba, kako bi provjerile istinitost dobivenih informacija te kako ne bi postali žrtve prijevare. Ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192″, savjetuju iz policije.