Svečano otvorene 58. Vinkovačke jeseni

Foto: Vinkovačke jeseni

Dobro došli u grad koji inspirira svojom ljepotom, oduševljava svojim gostoprimstvom i motivira sve one koji vole tradicijsku kulturu, sve one koji ju čuvaju 58 godina. Ono što očarava jest zajedništvo svih naših županija i dijaspore koje se ova tri dana može vidjeti u Vinkovcima. Zajedništvo onih koji vole hrvatsku pjesmu i folklor, što se najviše očituje kad trgom krenu oriti pjesme iz svih krajeva Lijepe Naše. Ovogodišnja tema su dukati koji simboliziraju sigurnost, čvrstinu, slavonskog čovjeka i Slavoniju. Kroz tolike godine nisu se dali, a nije se dao ni Slavonac. Stoga sve vas pozivam da se zajednički veselimo, pjevamo i uživamo u 58. Vinkovačkim jesenima, poručio je s glavne pozornice gradonačelnik grada Vinkovaca, Ivan Bosančić tijekom sinoćnjeg otvorenja 58. Vinkovačkih jeseni.

Jesenima je otvorenima proglasio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

„Još jedna je ovo prigoda da zajednički uživamo u hrvatskoj tradiciji, kulturi, folkloru, identitetu i svemu onome što nas kroz naše običaje, prenošenje lijepih vremena naših predaka čini onima što jesmo, Hrvatima i Slavoncima. Iznimno mi je drago još jednom biti ovdje s vama na svečanoj manifestaciji otvorenja i mogu vam od srca čestitati. Vjerujem da će brojni gledatelji putem, kao što to čine svake godine, uživati još jednom u onome koliko bogatstvo hrvatskom narodu daje Slavonija, Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija”, poručio je premijer Plenković.

Scenska izvedba Svečanog otvorenja s temom Dva sjaja dukata kroz niz scenskih slika u svojoj izvornosti običaja, pjesme, kola i pripovijedanja „po šokački“ Vinkovčanima i njihovim gostima prikazala je priču o nezaobilaznom životnom značaju dukata, podsjetila na vrijednost života.

Foto: Vinkovačke jeseni