Večeras svečanost otvorenja 58. Vinkovačkih jeseni: Dva sjaja dukata

Foto: Vinkovačke jeseni

Još par sati ostalo je do podizanja zastave 58. Vinkovačkih jeseni tematski podvedenih pod zajednički nazivnik Dva sjaja dukata. Očekivanja su velika, signalizira nestrpljivo publika koja je posljednje dvije večeri budno motrila probu na glavnoj pozornici pod redateljskom palicom Marka Sabljakovića, ujedno autora scenarija.

Otvorenje 58. Vinkovačkih jeseni zakazano je za večeras u 20.15 minuta u izravnom prijenosu na 1. programu HRT-a, a otvorenim će ih proglasiti u ime pokrovitelja hrvatske Vlade, premijer Andrej Plenković.

Cijeli grad je pozornica na kojoj će službeno nastupiti preko 150 izvođača vodeći nas izvornim kolima, pjesmi i izričaju na putovanje dijelovima Vukovarsko-srijemske županije, ove godine ekavskom štokavštinom, navode organizatori.

Uz vinkovačkog glumca Vladimira Andrića, ansambl koji će iznijeti Dukat pred publiku i gledatelje pred malim ekranima čine Matej Živikić, Ivan Vrbat, Slavica Krajinović, Dunja Šaran, Ljiljana Šunjić, Lorena Filipović, Anita Filipović, Josipa Mišić, Katarina Čolakovac, Petra Šimunović, Domagoj Popović, Željka Rogić i Gordana Ivančević, redom članovi dramskih sekcija KUD-ova koji su zadovoljili na castingu.

“Svatko je savršeno ušao u karakter igranog lika, sjajno ovladao scenom i scenskim pokretom, utjelovljenjem šokačkog mentaliteta. Ove godine bit će puno noviteta s naglaskom na ljude isključivo s našeg područja koji nesebično čuvaju i gaje ljubav prema tradiciji, a izlaskom na pozornicu Svečanog otvorenja 58. Vinkovačkih jeseni iskazuju poštovanje i čast biti njegovim dijelom. Uvjeren sam kako će Dva sjaja dukata prikazati sukus raznolikosti običaja, ali i priča koje se međusobno prožimaju u likovima koji ih donose. Posebno je i drugačije jer je cijeli tekst nastao prema usmenom kazivanju još uvijek živih baka s našeg područja, a koje ne mogu dočekati čuti i vidjeli što će od njihovih kazivanja zaživjeti na pozornici Vinkovačkih jeseni”, sažima Sabljaković. A prvi puta od Ive Gregurevića na scenu se penje jahač, i konj, i koza Tona/Belka.

Krešimir Bošnjak, prvi je Sabljakovićev suradnik, savjetnik kroz sve segmente i snažna potpora jezičnoj prilagodbi dijalektalizama koja afirmira toliko lijepu, nažalost izumrlu šokačku ekavicu. Kompletna kostimografija glumačkog ansambla je tradicionalno narodno ruho, strogo vinkovački tip. Do sada i po tome najzahtjevnije otvorenje s obzirom na presvlačenje glumaca. Spremači Jurica Brkić, Adam Štimac, Josipa Vidakušić i Ljiljana Vendl izradili su pravi pravcati elaborat kompletnog ansambla. Prevladavat će radne oprave iz Rokovaca i Andrijaševaca, a svečane suknje i bluze stižu iz Nuštra. Ima rekonstrukcija, ali i starih originala. Ormar svečanog otvorenja 58. Vinkovačkih jeseni složio je inspicijent Nikola Šuća, zadužen za etnološku potporu i rad na folklornim elementima KUD-ova. Dodajmo kako će KUD-ovi iz Štitara i Bogdanovaca biti svatovski odjeveni, Tovarnik prati radnju nedjeljnog poslijepodneva na Ivanje, a Strošinci Mladog Uskrsa. Uz dugogodišnjeg glazbenog producenta Tihomira Ivanetića, izmjenom audio elemenata na sceni koordinira Josipa Jurković, imenjakinja joj inspicijentica Josipa Mišić pojavljuje se i u epizodnoj, ali zapaženoj ulozi seoske ciganke gatare, a ekipu pojačava i Ružica Filipov Starinec. Nošnje su iz privatnog fundusa nabrojanih KUD-ova, a kostimi iz Gradskog kazališta „Joza Ivakić“, Vinkovci.

Prvi put, tematski, ali potpuno drugačije i vrlo upečatljivo idejno rješenje scenografije glavne pozornice potpisuje trenutno jedan od najznačajnijih domaćih umjetnika Dubravko Mataković. Za izradu scenskih elemenata pobrinula se majstorska radionica Ilije Jokića dok će pozornicu dekorirati Marina Milas. Slakovčanin s dugogodišnjom zagrebačkom adresom, skladatelj i glazbeni urednik Željko Barba vraća se na scenu Svečanog otvorenja nakon davnih devedesetih uz izvođače na sceni TS GaraviĐeramŠokačka posla odnosno Ivana Štivića. Šminku potpisuje Ružica Miler iz HNK u Osijeku. Po svemu sudeći, bit će ovo pravi tradicijski El Dorado za srce i dušu publike koja živi za svoje Jeseni.

Nakon riječi dobrodošlice vinkovačkog gradonačelnika i predsjednika Organizacijskog odbora Ivana Bosančića, zastavu Vinkovačkih jeseni podiže Povijesno i športsko društvo „Hrvatski sokol”.

Od 22.00 sata goste grada na Bosutu zabavljat će Štefan Jeršek Štef, a zagrijavanje je od 17 na Sokaku uz TS Sanjalice.