VINKOVCI, Polaganjem vijenaca na mjestu gdje se prije Domovinskog rata nalazio Omladinski dom u kojem se na početku rata nalazio stožer HOS-a te misom zadušnicom u crkvi sv. Euzebija i Poliona, u Vinkovcima je u petak obilježen Dan Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić”.

U spomen na članove HOS-a Darka Rušanca, Vladu Kneževića i Ivicu Bošnjaka, poginulih 1. ožujka 1992. godine u nikad razjašnjenoj eksploziji u podrumu Omladinskog doma vijence su položili i svijeće zapalili suborci, članovi obitelji kao i broja izaslanstva, među kojima i predsjednice Republike, Ministarstva hrvatskih branitelja te Grada Vinkovaca.

“Dužni smo onima koji su položili svoj život odati poštovanje i spominjati ih se i tako čuvati temelje naše domovine, a isto tako odati dužno poštovanje svim braniteljima koji su prošli kroz HOS, koji su doprinijeli da naši Vinkovci, naša županija, naša Hrvatska budu slobodni. Moramo učiti djecu o tome, moramo govoriti svim budućim generacijama o tome jer na tome se zasniva naša domovina”, poručio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Kroz 1. samostalnu bojnu “Marijan Baotić”, koja je djelovala na bojištu Jarmina – Nuštar – Mala Bosna – Otok – Komletinci – Vrbanja i pokrivala 40 kilometara bojišnice, koja je neprestano bila pod topničkim napadima i udarima, prošlo je 1100 boraca, 38 ih je smrtno stradalo, a 298 pripadnika je ranjeno.

U Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.