Žalac: Treba dokinuti situaciju u kojoj je na snazi 140 nacionalnih i više od 1700 lokalnih razvojnih strategija

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Razvojni forum kontinetalne Hrvatske održan je u ponedjeljak u Lovačkom domu Kunjevci, a događaju su uz ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelu Žalac, nazočili i župani te direktori razvojnih agencija kontinentalne Hrvatske.

Održane su prezentacije vezane uz viziju, ključne smjerove i pokretače razvoja županija, gospodarske grane te strateške razvojne projekte na području kontinentalne Hrvatske, a sve u sklopu priprema za izradu Nacionalne strategije razvoja RH do 2030. godine.

Ministrica Žalac poručila je kako bi Nacionalna strategija trebala dokinuti situaciju u kojoj Hrvatskoj danas postoji 140 nacionalnih i više od 1700 lokalnih odnosno regionalnih razvojnih strategija.

Time više nitko ne može upravljati. Želimo prosperitetnu Hrvatsku utemeljenu na specijalizaciji regija i da se jačaju sektori koji počivaju na prirodnim resursima, a ne da nam je trgovina vodeći sektor u gospodarstvu, kazala je Žalac.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo onime što Vukovarsko-srijemska županija i Agencija Hrast poduzimaju kada je riječ o EU projektima rekavši kako županija ima velik broj projekata ali je njihova realizacija spora zbog složenih procedura natječaja.

Želimo našu županijsku strategiju razvoja uklopiti u nacionalnu jer mi vrlo dobro znamo koji su naši prioriteti i na čemu želimo temeljiti razvoj. Želja nam je privući što više EU sredstava posebice za naše OPG-ove ali to često puta ne zavisi od nas već su prepreke na tom putu na višim razinama, kazao je Galić.

Direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje iz Osijeka Stjepan Ribić rekao je kako je korisnicima s područja Osječko-baranjske županije do sada odobreno 960 EU projekata ukupne vrijednosti 580 milijuna eura.

Po riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, ministrica Žalac dobro odrađuje posao koji joj je povjeren te je uvjeren kako će se priča o EU fondovima vrlo brzo izdići na novu razinu s kojom će svi biti zadovoljni.

Drago mi je da se krenulo odozgo i s terena i da se slušaju ljudi na terenu koji najbolje znaju što im treba i što ih muči. Zato sva pohvala i ministarstvu i ministrici. Mi u Vinkovcima želimo razvijati turizam i obrazovanje, a bitan nam je i segment prometa, kazao je Bosančić dodajući kako su se do sada često znali pisati dokumenti koji su lijepo izgledali, sli nisu bili provodivi, a što, po njegovoj ocijeni, s Nacionlanom strategijom razvoja RH do 2030. godine to ne bi trebao biti slučaj.