Živjeti zdravo: Ne živimo zdravo, a počesto smo za to sami krivi

Foto: www.facebook.com

VINKOVCI, Na 14. Nacionalnoj konferenciji Živjeti zdravo održanoj u ponedjeljak u Vinkovcima još jednom je skrenuta pozornost na potrebu očuvanja zdravlja i veliku odgovornosti koju za vlastito zdravlje snosi svatko od nas.

Gotovo 70 posto rizičnih čimbenika za kardiovaskularne bolesti mogu se prevenirati nekom od aktivnosti, jedna od njih je i hodanje. Premda je mnogima to teško pojmiti, hodanje je jedno od najučinkovitijih tjelesnih aktivnosti. Za hodanje nije potrebna skupa sportska oprema, samo udobne tenisice i dobra volja. I zaista, hodanje je najjeftinija tjelesna aktivnost i svaka osoba koja može hodati, nema opravdanja, no lakše je hodati kada smo zajedno, poručila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo  Vukovarsko-srijemske županije, Kata Krešić.

Po riječima državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva Željka Plazonića brojni pokazatelji pokazuju kako dobar dio ljudi ne živi zdravo.

Na konferenciji se mogla čuti i najava kako će se o trošku Europskog socijalnog fonda  dovesti “poligoni” u škole koje nemaju sportske dvorane, a u sklopu nacionlanog programa u svakoj od županija bit će izgrađena i šetnica za građane te urediti po jedan park.

Konferenciju su organizirali Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u čijoj organizaciji je u proteklog vikenda u Vinkovcima upriličena i javnozdravstvena akcija Volonteri u parku te aktivnost Hodanjem do zdravlj, namijenjena svim dobnim skupinama.