Nazire se moguće rješenje problema u koji je zapao projekt obnove za Vinkovce bitne Zvonarske ulice

VINKOVCI, Iako se obnova Zvonarske ulice u Vinkovcima, jedne od najfrekventinijih gradskih ulica kojom svakodnevno prometuje velik broj kako osobnih, tako i teretnih vozila, najavljuje već nekoliko godina, konkretni radovi u toj kilometar i nešto dugoj ulici još uvijek nisu započeli.

Da cijela priča oko rekonstrukcje Zvonarske traje predugo svjesni su i u gradskoj upravi.

Obnovu Zvonarske ulice najavio je još ministar prometa Oleg Butković i to sada, daleke 2016. godine, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca u povodu Dana grada Vinkovaca. Ušli smo u 2019., a pomaka čini se nema, iako su u međuvremenu obavljene mnoge predradnje bez kojih ne bi bio moguć ulazak u obnovu bilo koje prometnice, a posebice ne državne ceste kao što je Zvonarska. U konačnici je, kako se može saznati od upućenih u cijelu problematiku, zapelo, a gdje drugdje, nego kod imovinsko-pravnih odnosa.

Naime, Grad i vlasnik nekretnine koju bi trebalo ukloniti radi gradnje predviđenog kružnog toka na križanju Zvonarske i ulice Nikole Tesle, nikako ne mogu postići dogovor oko pomenute nekretnine. Riječ je dakako o novcu i odnosima u kojem jedna strana misli da je u zahtjevima realna, a drugoj se to i ne čini tako.

S obzirom da situacija u stilu “status quoa” malo previše traje te postoji izgledna mogućnost da bi završetkom izgradnje istočne vinkovačke obilaznice, što bi se trebalo dogoditi do ljeta, Zvonarska mogla izgubi status državne ceste te shodno tome prijeći u nadležnost Grada Vinkovaca, a koji teško da bi u proračunu mogao iznaći sredstava za njezinu obnovu, gradske vlasti i nemaju previše vremena za odluku što učiniti kako bi obnovu Zvonarske ipak isfinancirale Hrvatske ceste odnosno država.

Pokušavajući izbjeći taj “najgori” scenarij, u gradskoj upravi postali su skloni rješenju da se jednostavno odustane od gradnje kružnog toka na spornom križanju i ostavi sadašnje križanje, dok bi preostali predviđeni kružni tokovi na prometnici bili izgrađeni sukladno projektu. Za takvo rješenje doduše nužno je izmjeniti projekt, ali i to nije toliki problem koliki bi mogao nastati ukoliko se i dalje bude otezalo s početkom radova te cijela Zvonarska ulica prijeđe u nadležnost Grada. Pitanje je kada bi se i bi li se uopće išlo u njezinu obnovu s obzirom da je vrijednost predviđenih radova rekonstrukcije procjenjen na 13 milijuna kuna. Kada ih već država nudi, glupo bi ih bilo ne uzeti. Stoga je vrijeme da se odluka glede Zvonarske donese što prije jer otezanjem riješenja toga pitanja gubi se vrijeme u planovima obnove za kojima vape još neke vinkovačke ulice. Poput Ruđera Boškovića, koja se nadovezuje na Zvonarsku, a čija se obnova najavljuje još i duže od obnove Zvonarske ulice, ali nikako da započne. Tu je i iznimno značajna Ulica Kralja Zvonimira koja zahtjeva velika ulaganja. Jedna od glavnih ulica, a loše izgleda u svakom dijelu. Posebna su priča pločnici i parkirališta u toj ulici, iako velikim dijelom, od ulaska u grad do križanja s Zvonarskom i Splitskom, ta prometnica ima status državne ceste.

I kada je već riječ o vinkovačkim cestama lijepa je vijest da će se u sklopu projekta aglomercije Vinkovci koji provodi Vinkovački vodovod i kanalizacija, a koji bi uskoro trebao i započeti, u Vinkovcima biti potpuno obnovljeno čak 50 ulica.