Svečano otvoren 13. Vukovar film festival

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Projekcijom filma Bobe Jelčića “Sam samcat” i vatrometom u Vukovaru je svečano otvoren 13. Vukovar film festival. Festival je otvorenim proglasio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako je vukovarski festival vrhunski kulturni događaj koji u pozitivnom smislu utječe na kulturni identitet i razvoj Vukovara.

„U ovih četiri dana Vukovar će biti središte filmske umjetnosti ne samo u Hrvatskoj nego i šire“, rekao je Penava.

Ovogodišnji Vukovar film festival održava se do nedjelje, 7. srpnja, kada će najboljim filmovima biti dodijeljene prigodne nagrade Zlatni šlep za najbolji dugometražni, kratkometražni i za najbolji dokumentarni film. Odluku o najboljim filmovima donijet će stručno povjerenstvo kojega čine  novinarka i redateljica Jasna Nanut, producent Miodrag Sila te bivši urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović.

„Ovogodišnji vukovarski festival, kao i oni prošli, donosi svjetsku filmsku kremu. Prikazujemo više od deset filmova koji su se ove godine natjecali na dva najveća filmska festivala, u Cannesu i Berlinu, a čak devet filmova osvojilo je neke od nagrada uključujući dobitnike Zlatne palme i Zlatnog medvjeda. U proteklih 13 godina trajanja festivala prikazali smo više od 1.000 vrhunskih filmova i ugostili isto toliko filmskih umjetnika, a filmove je gledalo više od 350.000 posjetitelja“, rekao je direktor Vukovar film festivala Igor , rekao je Rakonić.

U natjecateljskom dijelu festivala biti će prikazano po šest filmskih ostvarenja, a u kategoriji dokumentarnog filma sedam filmova. Osiguran je i bogat popratni program u okviru kojega će biti prikazana retrospektiva dosadašnjih pobjednika Vukovar film festivala. Za one najmlađe osigurane su, u jutarnjim satima, projekcije animiranih filmova. Biti će održane i dvije filmske radionice i to ona jednominutnog filma u jednom kadru Zvonimira Rumboldta i radionica ‘Od ideje do realizacije’ redatelja Ivana Salaja. Posjetitelji festivala imati će priliku pogledati i četiri dokumentarna filma po izboru Đele Hadžiselimovića te filmove iz kategorija Europo, otvori se, Francuski fokus, Europskih velikih četiri i Norveška invazija.