Penava: Učinili smo maksimalno u suzbijanju komaraca, država mora učiniti više

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, S obzirom na najezdu komaraca i sve probleme s kojima se susreću u gradskoj vijećnici Vukovara održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, direktor Veterinarske stanice Vukovar d.o.o. Tomislav Šota te vlasnik tvrtke Air Tractor Miroslav Vlašić čiji je avion korišten pri aviotretiranjima.

Tom prilikom Šota je rekao kako je Veterinarska stanica Vukovar tretiranje komaraca započela pravovremeno, a u suradnji s Gradom Vukovar, za istu namjenu raspisana je javna nabava za tretiranje komaraca, kao i prijašnjih godina.

„U zadnjih 15 godina ovakav slučaj zabilježen je svega tri puta, 2006., 2009. i 2019. godine. Grad Vukovar našao se u situaciji preklapanja tri klimatološka pojma – visok vodostaj, temperatura zraka od 32 do 35 stupnjeva te dugo razbolje kiša, naime, bilo je čak 47 kišovitih dana što nam je onemogućilo tretiranje, a pospješilo razvoj komaraca. Početkom ožujka provedena su larvicidna tretiranja i time smo pravovremeno započeli rješavati ovaj problem”, rekao je Šota.

Kazao je i kako je prije prvog tretiranja komaraca izmjereno preko 80, a u nekim dijelovima grada i preko 100 uboda komaraca, a da je nakon 4 tretmana sa zemlje i 2 aviotretmana broj uboda sveden na nekoliko u 15 minuta.  

Govoreći o problemu komaraca Ivan Penava je rekao kako u Hrvatskoj ne postoji sustavno bavljenje s ovom problematikom.

„U našoj državi, u ovom pogledu, apsolutno ne postoji nikakav sustav bavljenja ovom problematikom, kao ni sustav zdravstva s aspekta brige za suzbijanje prijetnje širenja zaraznih bolesti i njihovih prijenosnika, ali ni sustav znanosti koji bi se bavio tom problematikom. Na području Vukovarsko – srijemske županije, jedino je Grad Vukovar jedinica lokalne samouprave koja iz godine u godinu provodi postupke javne nabave, koja se ponaša sukladno svome Programu, koja ulaže vrlo značajna sredstva, u razini od milijun kuna svake godine za taj problem, što znači da činimo što možemo kako bi građanima osigurali uvjete dostojnog življenja” rekao je Penava.

Dodao je i kako ovakve otegotne okolnosti, odnosno, cijele najezde i pošasti komaraca, dovode do raznih pitanja. Tvrdi kako nije dovoljno tretirati jednu točku, problemu se treba pristupiti s nacionalne razine ili barem nadregionalne razine, koja obuhvaća nekoliko slavonskih županija.

„Nacionalna razina je iznimno važna u ovome problemu jer se nebrojeno naših županija nalazi na pograničnom području i tu je potrebno uspostaviti komunikaciju s graničnim državama. Ovoj tematici je potrebno prići s više razine kako bi se postigao učinak, a Grad Vukovar će se u tom smjeru obratiti mjerodavnim institucijama“, rekao je Penava koji je potom vlasniku tvrtke Air Tractor Miroslavu Vlašiću uručio zahvalnicu za sve učinjeno na suzbijanju komaraca na području Vukovara.

Vlašić je rekao kako u Hrvatskoj nema konciznog i sistematskog rješenja, a da je njegova tvrtka, u suradnji s Veterinarskom stanicom Vukovar i Gradom Vukovarom, u namjeri sprječavanja ovoga problema bila prisiljena iznajmiti avion od Mađarske kao i njihove pilote.

„Činjenica je da pilota kod nas nema i da mladi ljudi ne žele raditi ovaj posao, koji nije jednostavan”, rekao je Vlašić.

Pojasnio je i kako zakoni ne dozvoljavaju da se jednomotornim avionima tretiraju komarci iznad gradova radi toga da ukoliko motor otkaže da se avion ne sruši u neko naselje. Dodao je kako stoga treba pristupiti nabavljanju dvomotornih aviona koji bi taj problem riješili.

Na kraju konferencije, gradonačelnik Penava uručio je zahvalnice Javnoj vatrogasnoj postrojbi Vukovar, Miroslavu Vlašiću te kopilotima Aerokluba Borovo i pri tome im zahvalio na ljudskosti i velikoj svijesti, požrtvovnosti i odgovornosti jer su svojim znanjima i sposobnosšću nesebično dali veliki doprinos u rješavanju i sprječavanju ovoga problema.