Sve spremno za X. Rimske dane: Vinkovci na tri dana postaju Rimkovci

Foto: TZ grada Vinkovaca

VINKOVCI, U Vinkovcima u petak, 16. lipnja, započinju X. Rimski dani, a od strane organizatora ističu kako je sve spremno za ovu jedinstvenu manifestaciju koja se održava u gradu gdje su rođena dva rimska cara. Ovogodišnji Rimski dani, koji se održavaju od 16. do 18. lipnja, održavaju se pod nazivom “Decenalija – deseti Rimski dani u Rimkovcima”.

Prema program uvod u ovogodišnje Rimske dane je večeras, kada će u Šokačkom stanu biti organizirana Rimska noć vina.

Službeno ovogodišnji Rimski dani počinju u petak, 16. lipnja, kada se postavlja tabor. Za 17. sati je najavljeno otvaranje Rimskog sajma na kojem posjetitelje očekuju radionica lončarenja, izrade glinenog novca kao i keramičarska i cirkuska radionica. Biti će prikazan i život rimske postrojbe dok će lokalni ugostitelji, uz podršku učenika i profesora iz Srednje strukovne škole Vinkovci, pripremiti Rimsku gozbu na kojoj će se naći rimske delicije. Večer je predviđena za koncert grupe Adastra.

Rimski dani nastavljaju se u subotu kada se Rimski sajam otvara u 10:00 sati te će on biti otvoren sve do kasno navečer. Biti će prikazan život u taboru, a organizatori najavljuju i prikazivanje nekoliko viteških filmova. Najavljeno je i održavanje radionica izrade nakita, rimskog mozaika, ručnog rada, zračne akrobacije… Za 19:00 sati najavljen je svečani mimohod legionara i konjanika ulicama grada u kojem će se gladijatori boriti za pažnju publike. Subotnji program završava koncertom Soul Fingersa.

U nedjelju je posljednji dan ovogodišnjih Rimskih dana koji također započinje rimskim sajmom i prikazom života u taboru. Posjetitelji će u nedjelju moći šetati ulicama Cibala  uz licenciranog vodiča. Treba svakako napomenuti kako se Vinkovci ponose s 8.200 godina kontinuiranoga života na području grada kao i da su rimske Cibale imale veliki značaj u vrijeme Rimskog carstva. O tome govore i brojni arheološki nalazi kao i saznanja. Poznato je i kako su u Vinkovcima rođena dva rimska cara – Valens i Valentinijan