Sv. Martin veselo je proslavljen u podrumu “Vukovarska vina”

VUKOVAR, Blagdan sv. Martina, omiljenog sveca brojnih ljubitelja vinske kapljice, iako nije tradicijom vezan za slavonsko podnevlje, veselo je proslavljen i među zadrugarima “Vukovarskih vina”, na način na koji to i dolikuje, uz pečene kobasice i domaća vina.

“Zadrugu “Vukovarska vina” osnovalo je nas sedam vinara negdje u studenome prošle godine nakon što smo o tome pričali gotovo nekoliko godina, a onda smo se odlučili da nešto konkretno i učinimo jer smo svi imali istovjetne probleme u proizvodnji i prodaji vina”, kaže upravitelj zadruge Igor Burčak.

I tako je krenulo. Članovi zadruge, Vinarija Milanković, Vinarija Šmidt i OPG Vodopić iz Vukovara, Poljoprivredni obrt Sovar i OPG Belović iz Sotina te Podrumi Krešić iz Šarengrada ponnudili su ono najbolje od vina, voćnih rakija i likera što imaju uz nadu kako će ih kupci prepoznati. Znaju kako je prekratko vrijeme proteklo da bi se moglo razgovarati i dati ocjenu cijelom projektu, ali se nadaju najboljem ishodu.

“Ovo je priča u kojoj želimo napraviti najbolji posao. Još uvijek ne možemo pričati o nekoj zaradi. Pokušavamo ispromovirati neke nove događaje i približiti građanima kulturu ispijanja vina. Ne želimo da ovo ostane na točioni i trgovini vina nego da i edukativno djelujemo”, napominje Burčak.

A jedan od načina kako do toga cilja je i obilježavanje raznih događaja i blagdana vezanih uz vinarstvo i vinogradarstvo. Blagdan sv. Martina, zaštitnika vinogradara idealan je za to, o čemu je posvjedočio i dobro ispunjen vinski podrum zadruge smješten u barokonoj jezgri grada Vukovara. Osim vina, posjetitelji su imali priliku kušati i slavonske gastronomske specijalitete te se zasladiti neizostavnim orahnjačama i drugim kolačima.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić