Županijsko natjecanje iz znanja i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda” održano u OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja

Foto: OŠ Antun i Stjepan Radić

GUNJA, Osnovna škola „Antun i Stjepan Radić“ iz Gunje bila je domaćin Županijskog natjecanja iz znanja i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda” koje se održalo danas na Dan žena. Osim gunjanske osnovne škole, u natjecanju su sudjelovale OŠ August Cesarec Ivankovo, OŠ Ivana Martinovića Štitar i OŠ Vođinci.

Prvo mjesto u kategoriji pismenog ispita – kviza znanja osvojila je OŠ Ivana Martinovića Štitar, čiju su školu predstavljale učenice Anastazija Vincetić, Lea Baotić i Matea Kobaš s mentoricama Majom Pavičić i Dajanom Kolobarić. Drugo mjesto osvojila je OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja, a školu su predstavljale Tea Kuvač, Džejla Selimović i Indira Zahirović s mentoricom dr. sc. Anitom Tufekčić.

Treće mjesto osvojila je OŠ „August Cesarec“ Ivankovo, čiju školu su predstavljale učenice Nika Dogan, Ana Labazan i Mirna Maslać s mentoricama  Jasenkom Tisucki i Kristinom Perić.

U kvizu znanja provjeravalo se znanje iz sadržaja triju pročitanih romana Sherlock Holmes: Grimizna istraga spisatelja Sir Arthura Conan Doyle, Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva spisatelja Krunoslava Mikula i Zvijer iz Buckinghamske palače spisatelja Davida Walliams. Provjeravali su se sadržaji djela, karakterizacije likova, mjesta i vremena radnje, važni događaji, razumijevanje i procjenjivanje problema koje pojedino djelo nudi te kritičko razmišljanje. A morali su posvetiti pažnju i biografijama autora s korica knjiga i sa stranica nakladnika koji su objavili knjige. Učenice su ispit znanja rješavale individualno, a bodovi svih natjecatelja zajedno čine ukupan rezultat za rang listu za državnu razinu.

Prvo mjesto u kategoriji kreativnog uratka osvojila je ponovno OŠ „Ivana Meštrovića“ Štitar, čiji je rad predstavila učenica Petra Živković. Drugo mjesto osvojila je OŠ „August Cesarec“ Ivankovo, uradak je predstavila učenica Ana Labazan, dok je treće mjesto osvojila gunjanska OŠ „Antun i Stjepan Radić“, čiji rad je predstavila Asya Ahmetović.

U kategoriji kreativnog uratka, ocjenjivalo se oblikovanje kreativnog uratka (elementi vrednovanja: originalnost ideje i jasnoća poruke, čitljivost vizualne poruke, razumijevanje i kreativna primjena odabrane likovne tehnike, likovni jezik) te usmeno predstavljanje i ispitivanje (sadržaj i struktura izlaganja, vještina izlaganja te odgovori na pitanja vezana uz sadržaj).

U kategoriji kviza znanja na nacionalnu završnicu su se plasirale OŠ Ivana Martinovića Štitar i OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja.

U kategoriji kreativnog uratka na nacionalnu završnicu su se plasirale OŠ Ivana Martinovića Štitar i OŠ „August Cesarec“ Ivankovo.

Državno natjecanje će se održati u svibnju 2023. godine u Čakovcu.