Županja, Šokački, Cvit, Šokačko, Sijelo
Foto: Hrvatski radio Županja

ŽUPANJA, Glazbeno-scenskom priredbom “Oj Županjo, lipa li si” u Županji je u petak svečano otvoreno 52. Šokačko sijelo te održana i središnja priredba te tradicijske manifestacije, “Šokački cvit”, izbor najljepše djevojke u narodnom ruhu.

Pozdravljajući brojne Županjce i goste među kojima su se nalazili i izaslanica predsjednika Vlade, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastunik Dražen Milinković, županjski gradonačelnik Davor Miličević ustvrdio je kako je Šokačko sijelo istinski čuvar tradicije županjskog kraja.

Naveo je i kako stihovi pučkog pjesnika Đuke Galovića “Oj Županjo, lipa li si” koji su i geslo pod kojih se održava 52. Šokačko sijelo, najbolje progovaraju o Županji i njezinim stanovnicima.

Za “Šokački cvit 2019.” izabrana je Ivana Jovanovac iz Bošnjaka. Prva pratilja je Jovana Gromović iz Bačkog Monoštra , a druga Ana-Marija Baotić iz Županje.

Manifestacija tradicionalno završava Seljačkom zabavom u utorak koji prethodi katoličkom spomendanu Pepelnice ili Čiste srijede kojom započinje vrijeme korizme.