Župan Dekanić u Baču razgovarao s predstavnicima vojvođanskih Hrvata

Foto: VSŽ

Župan Vukovarsko-srijemske županije, Damir Dekanić, posjetio je vojvođansku Općinu Bač i Plavnu kako bi se upoznao s prilika u kojima žive tamošnji Hrvati te potrebama kako bi i dalje opstali na tom području.

„Nastojimo biti nazočni na ovom prostoru, nastojimo hrvatskom narodu pomoći da ostane, opstane te da zadrži svoju vjeru i kulturu i naravno da zadrži svoj politički identitet. Jedan od osnovnih razloga za dolazak ovdje je upravo i taj da bismo donijeli dobre vijesti vezane uz nove financijske perspektive u Europskoj uniji, nove projekte, nove programe koji se otvaraju gdje županija Vukovarsko-srijemska ima veliki broj zainteresiranih općina i gradova za suradnju sa susjednom Republikom Srbijom, odnosno Vojvodinom, a poglavito s mjestima u kojima većinom žive Hrvati”, rekao je Dekanić.

Tijekom boravka u Vojvodini župan Dekanić susreo se predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislavom Žigmanovim i predsjednicom Hrvatskog narodnog vijeća u Republici Srbiji, Jasnom Vojnić.

„Ovo je bila prilika za predstavljanje stanja unutar hrvatske zajednice kako bismo  ukazali na elemente društvenog konteksta i da kažemo što su naši razvojni planovi i gdje možemo pronaći točke suradnje. Ono što slijedi kao sljedeći korak u nadogradnji naše bogate i plodonosne suradnje je jedno osustavljivanje iste kroz neku vrstu institucionalne koordinacije”, izjavio je Tomislav Žigmanov.