VINKOVCI, Prosvjedu za slobodu novinarstva “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” koji je danas, simbolično u 12:05 sati, održan u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) pridužili su se i novinari i dopisnici s područja Vukovarsko-srijemske županije okupljanjem u središtu Vinkovaca te prosvjednom šetnjom središtem grada.

“Nažalost, stanje u medijskom prostoru je vrlo loše. I to nije situacija od jučer. Novinari su izloženi brojnim pritiscima, cenzuri i utjecaju oglašivača te politike, koja u pravilu uvijek pokušava ostvariti nadzor nad novinarima. Zadnjih godina došlo je do umrežavanja interesa politke i oglašivača te korporacija i kompanija što dodatno otežava djelovanje novinara koji su ostali na vjetrometini, bez adekvante zaštite niti poslodavca niti države koja izbjegava urediti medijski prostor kako bi novinari bili ono što trebaju biti, glas javnosti, a ne nečijih privatnih, političkih i poslovnih interesa”, kazao je predsjednik HND-a Vukovarsko-srijemske županije Željko Draženović.

Nakon kratkog okupljanja ispred spomenika bana Josipa Šokčevića, novinari su pješice prošli gradskim središtem dajući na taj način podršku novinarstvu kao profesiji i pravima hrvatskih novinara.

“Izlazimo na ulicu pritisnuti golemim brojem sudskih tužbi protiv naših kolega i medija, političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama novinarima, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštivanjem medijskih zakona, izostankom ozbiljne medijske politike. Medijski prostor u Hrvatskoj premrežen je političkim i korporativnim interesima. Novinarima se brani da slobodno rade, egzistencijalno ih se ucjenjuje, tuži kada pišu istinu. Svjesni svoje uloge u zaštiti profesionalnih i radnih prava novinara te obaveze da štitimo slobodno i neovisno novinarstvo, odlučili smo reći – dosta je!”, navodi se u proglasu HND-a.