Romsko nacionalno vijeće: Položaj Roma u Hrvatskoj i dalje je veoma težak

VUKOVAR, U organizaciji Romskog nacionalnog vijeća (RNV) u vukovarskom Hotelu Lav održan je okrugli stol na kojem se razgovaralo o provedbi Poticanja provedbe nacionalne strategije za uključivanje Roma na lokalnoj i regionalnoj razini. Koordinatorica projekata u RNV Bibijana Papo kazala je kako je Nacionalna strategija donesena prije par godina te da su u njoj jasno izrečene obveze lokalnih i regionalnih vlasti da sukladno njoj donesu lokalne akcijske planove. Istaknula je i kako su do sada od 33 jedinice samo njih pet to i učinilo.

„Cilj strategije je poboljšati ukupni položaj Roma u Hrvatskoj i razbiti stereotipe o Romima uopće“, rekla je Papo.

Prema njenim riječima položaj Roma u Hrvatskoj i dalje je težak pri čemu oni gotovo svakodnevno nailaze na razne oblike diskriminacije. Posebno je istaknula probleme pri zapošljavanju, kod stanovanja, zdravstvenoga osiguranja, obrazovanja…

„Činjenica je da Romi danas jako teško ili gotovo nikako ne dolaze do posla. Bilježimo probleme u gotovo svim oblastima društva. Poznati su nam i slučajevi gdje frizeri nisu htjeli primiti osobe jer se radi o Romima. Znamo i za slučaj kada je jedna osoba romske pripadnosti, koja je bila zaposlena i ostvarivala sve preduvjete, tražila kredit i nikako ga nije mogla dobiti dok nije promijenila ime. Niz je i drugih sličnih primjera koji ukazuju na položaj Roma danas“, pojasnila je Papo.

Ipak, posljednjih godina bilježe se određeni pomaci na bolje kada je riječ o obrazovanju iako su i tu u RNV-u nezadovoljni jer smatraju kako je potrebno više obrazovanih Roma. Prema službenim podacima u Hrvatskoj je registrirano oko 17.000 Roma s tim što u Vijeću misle kako ih ima i više jer se nisu svi izjasnili tako. Na području Vukovarsko-srijemske županije registrirano je preko 200 Roma.

IVAN MATIĆ