Konačno spomenik šokačkom Romeu i Juliji

VINKOVCI, Spomenik Mariji i Ivanu Kozarac, koji je izradio vinkovački akademski kipar Dejan Duraković svečano će biti otkriven 21. svibnja u podne i bit će trajni spomenik platonskoj ljubavi književnika Ivana Kozarca i njegove rođakinje Marije Kozarac, koja međutim zbog bliskih rodbinskih veza nije mogla biti i ostvarena.

“Kako se radi o platonskoj ljubavi nadam se da će i skulptura odisati tom idejom”, kazao je Duraković koji je Mariju i Ivana Kozarca prikazao u sjedećem položaju na šokačkoj klupi, jedno pored drugog iako, kako je napomenuo, u doba njihovog života, zbog običaja koji su tada vladali to, ne bi bilo moguće.

Spomenik će biti postavljen uz samu rijeku Bosut, ispred prošle godine obnovljene rodne kuće Ivana Kozarca, poznatog ponajprije po antologijskom romanu “Đuka Begović” te pjesmi “Milovo sam garave i plave”, koju je uglazbio splitski skladatelj Ivo Tijardović, a rado je izvode brojni izvođači.

Pojašnjavajući razloge postavljanja spomenika Mariji i Ivanu Kozarac, predsjednik Udruge Vinkovački šokački rodovi Zvonimir Liščić kazao je kako se nakon obnove književnikove rodne kuće, izgradnja spomenika nametnula sama po sebi. Po njegovim riječima, sredstava za spomenik skupljena su donacijama i do sada je prikupljeno 284.000 kuna,a  potrebno je prikupiti još oko 25.000 kuna.

“Mislim da je ovo vrlo dobar spomenik i primjer kako se neke stavri mogu realizirati, a da sve ne padne samo na jedna leđa”, poručio je Bosiljko Stanić koji je uz suprugu Katarinu prošle godine obnovio rodnu kuću Ivana Kozarca pretvorivši je u muzej, a Stanići su i inicijatori izgradnje spomenika Mariji i Ivanu Kozarac.

Vinkovački pročelnik za turizam i kulturu Mario Banožić ukazao je veliki značaj koji Krnjaš ima u vinkovačkoj povjesti posebice zbog činjenice da je u tom dijelu grada koji se proteže uz lijevu obalu Bosuta živjelo šest Vinkovčana vezanih uz pisanu riječ.

“S obnovnom kuće Ivana Kozarca te izgradnom spomenika Mariji i Ivanu Kozarcu priča o Krnjašu ne smije stati. Ovdje se nalazi dobra podloga za razvoj literarnog turizma i pokušat ćemo ići u tom smjeru”, poručio je Banožić.

Mariju i Ivana Kozarca mnogi nazivaju i šokačkim Romeom i Julijom.

ĐURKO KARALIĆ