Pokladni jahači po 20. put projahali Vinkovcima

Foto: Đuro Karalić

Pokladno jahanje običaj je koji datira još iz vremena Vojne krajine, kada su graničari na Savi čuvali granice od Turaka ali se običaj, iako je vezan uz naselja uz granicu, iza Domovinskog rata proširio i na druga naselja diljem Slavonije, Baranje i Srijema, u mjestima u kojima nikada nije postojao.

Ovogodišnji niz pokladnih jahanja od blagdana Sveta ti kralja do početka korizme, nastavljen je ove subote pokladnim jahanjem u Vinkovcima kojima je po 20. puta, u organizaciji Vinkovačkih šokačkih rodova, projahalo četrdesetak jahača.

U središtu grada dočekali su ih i pozdravili predstavnici Grada i gradske Turističke zajednice, počastivši ih jelom i pićem. U dočeku jahača sudjelovao je i velik broj građana od kojih mnogi nisu odoljeli da se ne fotografiraju pored jahača na konjima.

“Hvala vam što ste nas pohodili po 20. puta. Njegujući običaj pokladnog jahanja njegujemo i čuvamo vlastitu narodnu tradiciju i baštinu i stoga će te u gradu Vinkovcima uvijek biti dobrodošli”, poručio je prvi čovjek grada na Bosutu, gradonačelnik Ivan Bosančić.

U ime organizatora, na dočeku je zahvalio predsjednik Udruge Vinkovački šokački rodovi, Zvonimir Liščić.