Folklornim večerima započele 58. Vinkovačke jeseni

Foto: Đuro Karalić

Folklorne večeri odnosno Županijsku smotru folklora ove godine otvorila je Udruga „Zrno” iz Vinkovaca uz koju su na pozornicu stali i KUD-ovi iz Cerića, Sotina, Đurića, Babine Grede, Donjeg Novog Sela, Vinkovaca i Vukovara. Do 13. rujna nastupit će još 38 kulturno umjetnička društva iz svih dijelova Vukovarsko-srijemske županije.

„Dobrodošli na prvi dan 58. Vinkovačkih jeseni, na Folklorne večeri. S ovom večeri želimo se pohvaliti i pokazati što u stvari jesmo. Mi to ne treniramo, mi to živimo. Živimo u teškim vremenima pa mi pada na pamet stih od Mate Kuvedžića iz Mikanovaca „Tko smo, znamo, rodila nas šokica garava pokraj puta gdje raspela oplakuju ljude. S prašnih grudi vriskove smo pili, čeljad bili, postali smo divovi ravnice”, istaknuo je Andrija Matić, predsjednik ZAKUD-a, prenose Vinkovčake jeseni.

Posjetitelje i folloraše pozdravio je i gradonačelnik Ivan Bosančić.

„Zajednički s Vinkovčanima činite Vinkovačke jeseni najvećoj manifestacijom. Činite nas ponosnima, ali i cijelu Hrvatsku okrenete prema Vukovarsko-srijemskoj županiji kako bi nas ovih desetak dana gledali te da imaju želju ovdje doći i uživati u Vinkovcima i našem kraju. Hvala svima koji nesebično troše godinu kroz kulturno-umjetnička društva i uče našu djecu i stvaraju ljepši i ugodniji doživljaj Slavonije. Tijekom ovih desetak dana bit će puno tradicijske kulture i zabave, bit ćemo centar svijeta i pokažimo se kao odlični domaćini, ali i pronađimo pokoji trenutak da uživamo u Vinkovačkim jesenima”, kazao je gradonačelnik.

Županijsku smotru folklora službeno je otvorio Dražen Milinković, predsjednik Županijske skupštine.

„Stigli smo do 58. Vinkovačkih jeseni. Ovo je jedna zahtjevna godina, iza nas su nepogode, afrička svinjska kuga, ali ukoliko pogledamo malo više u povijest, vidjet ćemo da smo imali Domovinski rat, migrantsku krizu, gospodarsku krizu i poplave. Međutim, šokci i Slavonci su to sve preživjeli i izgurali, postali su još jači, a ostali su na svojoj zemlji, gdje ćemo i dalje živjeti. Zato u ovih deset dana uživajmo u pjesmi i folkloru, u svemu onome što čini nas i našu cjelinu”, poručio je Dražen Milinković.