Replika rimskog broda iz 4. stoljeća uplovila u Vukovar

Foto: Gradski muzej Vukovar

VUKOVAR, Na svome putovanju Dunavom u pristanište na Dunavu, kod Veslačkog kluba u Vukovaru, uplovila je replika vojnog kasnoantičkog rimskog broda tipa Lusoria –  Danuvina Alacris. Riječ je o replici broda iz Rimskog Carstva koji posljednjih mjesec dana plovi Dunavom, a koja je izgrađena na temelju olupina rimskih brodova pronađenih u njemačkom gradu Mainzu. Brod je izgrađen od hrastovine uz korištenje replika rimskih alata te uz pomoć stručnjaka s njemačkog sveučilišta „ Friedrich-Aleksander“. Izgled broda je identičan onima koji su plovili Dunavom u 4. stoljeću. Težak je oko 6 tona i pokreće se na vesla. Posadu broda, koja je obučena u rimske tunike, čine 22 veslača i 3 časnika.

Prema riječima Ivana Ožanić Roguljić s Instituta za arheologiju koji je uz Arheološki muzej u Zagrebu koji su partner na projektu Interreg projekt Living Danube Limes je međunarodni projekt kojega provodi 10 podunavskih zemalja među kojima je i Hrvatska.

„Cilj je oživljavanje povijesti i kulturne veze između zemalja središnje i jugoistočne Europe kroz „Limes““, rekla je Ožanić Roguljić.

Dodala je kako je brod Danuvina Alacris na put Dunavom prema Crnom moru krenuo 15. srpnja te da je u Hrvatsku, nakon  plovidbe Njemačkom, Austrijom, Slovačkom i Mađarskom, stigao 1. rujna. Prije pristajanja u Vukovaru replika ovoga rimskog broda  je prethodna bila pristala u Batini, Aljmašu i Dalju. Nakon Vukovara brod će u četvrtak pristati i na Šarengradskoj plaži. Šarengrad je u doba rimske prevlasti na Dunavu bio vojna promatračnica te je kroz burnu povijest bio stalno nastanjen. Domaćini će pripremiti jela i pića prilagođena onima iz starog Rima. Zadnja postaja u Hrvatskoj Danuvini Alacris je 8. rujna u Iloku.