Na vinkovačkoj Ervenici areholozi istražuju keltsko naselje s zanimljivim nalazima

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Na gradilištu buduće stambene zgrade u ulici Matije Gupca u vinkovačkoj gradskoj četvrti Ervenica, arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci već dva mjeseca istražuju ostatke keltskog naselja, jednog od dva keltska naselja na tlu Vinkovaca, a nalazi su vrlo zanimljivi.

Riječ o povjesnom razdoblju od kraja 4. stoljeća prije Krista do dolaska Rimljana na ovo područje, od 12. do 7. godine prije Krista.

“U prvoj sondi koju smo otvorili, naišli smo na objekte koji nisu bili uništeni kasnijim radnjama što je nama arheolzima iznimno bitno, a kada je riječ o prapovjesnim nalazima imamo najviše nalaza iz mlađeg željeznog doba Latenske kulture. Kako se penjemo prema ulici, nailazimo i na rimsku arhitekturu, među kojom je zanimljiv jedan manji objekt oko kojeg smo našli hrpu rimskih lampica, a ispred mali zidani grob u kojem smo našli tri rimske lampice i jaje i to potpuno očuvano, što je iznimna rijetkost”, navodi voditeljica istraživanja, arheologinja Gradskog muzeja Vinkovci Maja Krznarić-Škrivanko.

Po njezinim riječima, jaja obično simboliziraju novi život tako da je velika vjerojatnost da je pronađeno jaje položeno u grob kao simbol novog života. Jaje je pohranjeno u Gradskom muzeju, a namjera je vinovačkih muzealaca da ga se snimi kako bi se vidjelo postoji li možda zametak u jajetu.

“U ovoj ulici radili smo puno puta ali uvijek samo u onome dijelu u kojem investitori nešto grade, a to su obično kuće u samoj ulici. Nikada nismo išli ovako duboko do rijeke Bosut, od koje se sada nalazimo praktički udaljeni samo deset metara. Obično kopamo površine veličine 100 do 150 četvornih metara, kolike su i površine uglavnom kuća koje se ovdje grade. Međutim, kada dobijete površinu od 800 četvornih metara, vi onda možete puno toga više ispričati jer ste dobili puno veći segment nekog naselja.”, kaže ova arheologinja.

Dodaje kako o arheološkim nalazi na Ervenici podaci postoje još s kraja 19. stoljeća i o njima je pisao poznati hrvatski arheolog i ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Vinkovčanin Josip Brunšmid u svom poznatom dijelu “Colonia Aurelia Cibalae: Vinkovci u staro doba”.

Napominje kako je tijekom sadašnjih arheoloških istraživanja u ulici Matije Gupca, koja završavaju do kraja mjeseca, jako puno pronađeno i keramike.

” To je keramika koja je rađena na lončarskom kolu po kojem su Kelti i poznati iako smo pronašli i keramike rađene rukom, a koja vezana uz starije željeznodobno stanovništvo na koje su naišli Kelti po dolasku na ovo područje. Imamo i željezni nož, sjekire, razne alate tako da je ovaj dio očito bio nekakvo poljoprivredno naselje”, zaključuje Maja Krznarić-Škrivanko.