U potrazi za učenicima Tehnička škola Nikola Tesla iz Vukovara predstavila proizvode koje prave učenici i njihovi mentori

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Kako se bliži kraj školske godine i upisi u srednju školu škole započinju s aktivnostima kako bi upisali što veći broj srednjoškolaca u prve razrede. Tako je Tehnička škola Nikola Tesla iz Vukovara u središtu Vukovara postavila štand gdje su izložili neke od proizvoda koje u okviru nastave i izvan nastavnih aktivnosti prave učenici s svojim profesorima. Izloženi su ekološki proizvodi poput sapuna, labela, šumećih kupki i slično koje prave ekološki tehničari.

„Radi se o proizvodima koji nastaju u našem laboratoriju i koje prave učenici pod nadzorom svojih profesora. Sve sastojke kupujemo u ljekarnama i u prodavaonicama tako da se svi oni mogu slobodno upotrebljavati“, rekao jeprofesor Dragan Milanović govoreći ispred školske učeničke zadruge Danuvius.

Dodaje i kako im je u planu dodatno proširiti paletu proizvoda koje proizvode, a koje potom prodaju na raznim sajmovima i manifestacijama. Još više pažnje izazivaju tehnološki proizvodi koji nastaju u okviru nastave i izvan nastavnih aktivnosti ove vukovarske škole. Od ranije je poznat električni motocikl, a sada se škola može pohvaliti i sa semaforima za sportska natjecanja kao i robotom koji se koristi za daljinsko praćenje nastave. Robot je mobilan tako da se može kretati po učionici. Ima dvosmjernu komunikaciju tako da učenik može pratiti profesora i sve što on govori i radi u učionici kao i što piše po ploči. Isto tako i profesor može pratiti učenika. Samim tim robot je idealan za nastavu na daljinu, a jedini preduvjet za njegov rad je internet veza.

Ove proizvode, u okviru nastave i izvan nastavnih aktivnosti, u školskom kabinetu prave učenici smjera računalni tehničar i njihovi profesori.

„Komponente kupujemo preko interneta i one najvećim dijelom dolaze iz Kine. U školi ih potom dizajniramo i sklapamo. Raduje nas veliki interes učenika i njihovih roditelja za zanimanja koja nudi naša škola. Škola je obnovljena u cijelosti i opremljena modernim kabinetima i laboratorijama. Prisutni smo i na raznim natjecanjima što samo govori o kvaliteti nastave. Drago nam je što su djeca također jako zadovoljna i što u našoj školi stječu odličnu osnovu za kasniji rad ili pak za nastavak školovanja“, rekao je Milanović.