Projektom “Užina za sve” do besplatne prehrane za školarce iz obitelji na rubu siromaštva

Foto: Pixabay

VUKOVAR, Vukovarsko-srijemska županija u suradnji s Agencijom za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast kandidirala je projekt „Užina za sve“ kojim se namjerava osigurati besplatna prehrana u školskoj 2016./17. godini za onu djecu čiji roditelji to ne mogu omogućiti iz vlastitih sredstava, a sve u svrhu smanjenja siromaštva i socijalne nejednakosti kod djece osnovnoškolske dobi.

Projekt je kandidiran u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga za „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“, a financirao bi se sredstvima iz Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020. (OP FEAD).

Glavni cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva i unaprjeđenje kvalitete života osnovnoškolske djece iz socijalno ugroženih obitelji s područja Vukovarsko-srijemske županije kroz osiguranje prehrane tijekom njihova boravka u osnovnoj školi.

“Činjenica da više od 2000 učenika u osnovnim školama na području Vukovarsko-srijemske županije živi u riziku od siromaštva je poražavajuća i alarmantna te će Vukovarsko-srijemska županija, kao osnivač osnovnih škola, učiniti sve da sva djeca u potrebi imaju osigurana minimalne osnovne uvjete za život”, navode iz županije.

Zbog ograničavajućih uvjeta Poziva, županijske vlasti odlučile su uspostaviti suradnju s Gradom Vinkovcima, koji je jedini drugi osnivač osnovnih škola na području Vukovarsko-srijemske županije. U projektnoj prijavi gdje je nositelj Vukovarsko-srijemska županija obuhvaćeni su ugroženi učenici iz 29 osnovnih škola. Učenici iz preostalih 18 osnovnih škola kojima je Vukovarsko-srijemska županija osnivač uključeni su u projektni prijedlog kojem je prijavitelj Grad Vinkovci. Procijenjena vrijednost projekta čiji nositelj je Vukovarsko-srijemska županija je milijun kuna.

VUSZ.HR/ĐURO KARALIĆ