Preventivno predavanje srednjoškolcima o vršnjačkom nasilju

Foto: MUP RH

VUKOVAR, S ciljem promicanja pozitivnih stilova života, nenasilja, međusobne tolerancije i nediskriminacije te sprječavanja svih oblika govora mržnje u Tehničkoj školi Nikola tesla u Vukovaru organiziran je program preventivnih aktivnosti. Program preventivnih aktivnosti „Budi navijač, a ne razbijač“ i „Zajedno protiv govora mržnje“ proveli su, u skladu s epidemiološkim mjerama, predstavnici Službe prevencije Ravnateljstva policije i Odjela za sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima.

Radi se o aktivnostima koje za cilj imaju promicanje pozitivnih stilova života, nenasilja, međusobne tolerancije i nediskriminacije te sprječavanje svih oblika govora mržnje na sportskim natjecanjima. S posebnom pažnjom učenici su pratili projekciju filma „Heimspiel“ („Na domaćem terenu“), prikazanog u sklopu programa. Ovim filmom, nastalim u programu prevencije kriminaliteta njemačke policije, nastoji se utjecati na nasilničko ponašanje mladih osoba kroz surovi prikaz života uglednog mladog nastavnika, ujedno i huligana – sudionika brutalnih fizičkih sukoba.

Film je potaknuo učenike da preispitaju vlastite stavove o nasilju, o neprihvatljivom ponašanju mladeži te konstruktivno razgovaraju o temi nasilja, morala i pravednosti. O razornim posljedicama huliganizma i nasilja na sportskim natjecanjima učenici su upoznati i kroz prikaz pet najvećih tragedija u povijesti nogometa koje su posljedica takvog ponašanja. Poruke štetnosti govora mržnje, važnosti ujedinjenja u suprotstavljanju svim oblicima nasilja, te međusobnog uvažavanja i tolerancije, učenici su raspoznali i u prikazanom govoru Charliea Chaplina – najboljem govoru u povijesti, koji je izrekao još davne 1940. godine na kraju svog prvog zvučnog filma “Veliki diktator”. Zaključci diskusija s učenicima su da su nasilje i govor mržnje neprihvatljivi jer ostavljaju brojne psihološke, socijalne, kulturne i kaznenopravne posljedice – kod žrtve i kod počinitelja, a koje se često odražavaju i na bližnje te poslovnu sredinu. Prihvatiti druge i drugačije, glasno se suprotstaviti govoru mržnje i nesnošljivosti, naša je obveza u izgradnji tolerantnog i zdravog društva.