Vinkovačko srebro na restauraciji koja će potrajati još najmanje 15-tak godina

Foto. culturnet.hr

ZAGREB/VINKOVCI, Konzervatorsko-restauratorska obrada ostave od 46 predmeta pronađene 2012. godine prilikom kopanja za izgradnju današnjeg objekta u kojem se u Vinkovcima nalazi trgovina New Yorker, potrajat će narednih još 15-tak godina, piše Jutarnji list.

U članku pod naslovom “Veliko otkriće u Vinkovcima “Trebat će nam barem 10 godina da operemo 45 predmeta koje smo pronašli pod zemljom kraj Name”” autora Nikole Patkovića prenosi se izjava Hrvoja Vulića, arheologa i kustosa Arheološkog odjela Gradskog muzeja u Vinkovcima koji podsjeća kako se ostava sastoji od 46 predmeta, od kojih su 45 srebrna i jedna neukrašena gema (umetak za prsten) od poludragog kamena oniksa.

“Sastavom odgovara ostavama istog vremenskog razdoblja (4. stoljeće), a u konkretnim brojkama po težini srebra nalazi se na četvrtom mjestu iza ostava iz Triera, Seusova blaga, srebra iz Kaiseraugsta i srebra iz Mildenhalla. Po količini predmeta je na drugom mjestu”, kazao je za Jutarnji list Hrvoje Vulić.

Vulić navodi kako je najznačajnija posuda u ostavi i jedan od najznačajnijih kasnoantičkih predmeta ikada pronađenih svakako Tantalova zdjela, a za sada se izdvaja i pladanj s prikazom pastira i zgrade, koji je sa 70 cm promjera i gotovo 6 kg mase jedan od najvećih svog tipa (jedino Seusovo blago ima veće i teže pladnjeve), a i za sada postoji samo jedan pladanj s ovako detaljnim prikazom zgrade (pladanj iz Cesene).

Navodi se i izjava Damira Doračića, višeg restauratora i voditelja konzervatorsko-restauratorskog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu, koji vodi konzervaciju, kako je namjera za nekih 4-5 godina napraviti manju izložbu gdje bi se javnosti prikazao dio predmeta koji će do tada biti restaurirani. U tekstu se također ističe kako uporedo s radovima, Gradski muzej Vinkovci čini i korake kojima bi se srebro u konačnici vratilo u Vinkovce. Od Vijeća za kulturna dobra i Muzejskog vijeća, oba pri Ministarstvu kulture, Gradski muzej je po pronalasku zatražio trajnu pohranu u Vinkovcima. Od Vijeća za kulturna dobra dobili su odobrenje, dok su od Muzejskog vijeća dobili uvjetovanu pohranu uz priloženu dokumentaciju o sigurnosnim, tehničkim i mikroklimatskim uvjetima u kojima će se srebro čuvati, navodi se u tekstu Jutarnjeg lista.

Za kraj valja dodati kako su na tom tragu i vinkovačke gradske vlasti te se izmjenama dokumentacije za Hrvatski dom odustalo od predviđene gradnje po starom projektu kako bi se umjesto predviđene kazališne dvorane izgradio muzejski paviljon u kojem će biti za stalno izložena ostava antičkog srebra.