Predstavljen Centra za ekološku proizvodnju i održivi razvoj Vukovar

VUKOVAR, U Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije održana je konferencija na kojoj je predstavljen Centar za ekološku proizvodnju i održivi razvoj Vukovar (CEPOR), a koji je osnovan s ciljem promoviranja i unaprijeđenja ekološke poljoprivrede.

Zadatak CEPOR-a je da osposobljava poljoprivrednike i prerađivače za organsku odnosno ekološku proizvodnju u poljoprivredu ali i educira potrošače o pravima, rečeno je na konferenciju. Najavljeno je i kako će CEPOR sudjelovati i u pripremi i realizaciji projekata financiranih iz domaćih i drugih fondova, a sve s ciljem unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i pomoći poljoprivrednicima čija se proizvodnja temelji na ekološkom pristupu.

„Današnji skup ima za cilj afirmirati male i srednje poljoprivredne proizvođače koji su skloni ka ekološkoj proizvodnji. U našoj županiji imamo 63 registrirana proizvođača koja se bave ekološkom poljoprivredom.Međutim, kada znamo da je u županiji oko 6.000 seljačkih gospodarstva ispada da se svega 1 posto njih bavi ovom vrstom poljopirvrede, što je jako malo“,kazao je pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

O značaju udruživanja proizvođača i primjerima dobre prakse govorila je Biljana Viduka, predstavnica SPESCOM Consulting tima iz Novog Sada i koordinatorica projektnog tima Centra za organsku proizvodnju iz vojvođanskog mjesta Selenča dok je razloge osnivanja CEPOR-a pojasnila predsjednica Centra Jelena Danilović.

PRESS 032