Svi zajedno u borbu protiv Cyberbullyinga

VUKOVAR, U organizaciji Ravnateljstva policije u Hrvatskom domu u Vukovaru je održano niz edukativnih radionica kojima se učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola upozoravaju na opasnost od nasilja putem modernih tehnologija (Cyberbullying).

„Cilj nam je našoj ciljnoj skupini, a radi se o tinejdžerima od 13-15 godina života, ukazati na opasnosti od te vrste nasilja. Želimo im pojasniti koje su sve vrste cyberbullyinga, kako ih prepoznati, tko su žrtve, a tko nasilnici. Cilj nam je i da im ukažemo koliko je ta vrsta nasilja zapravo opasna“, rekla je Sandra Veber iz Ravnateljstva policije.

Istaknula je i kako se samo sustavnim preventivnim radom, pri čemu policija ne može ostati sama nego je potrebno da se uključe svi dijelovi društva, može doći do određenih rezultata i smanjena broja ovakvih kaznenih djela. Naime, niz je primjera da mladi zapravo o nisu svjesni kako su bili žrtve nekog nasilja putem modernih tehnologija ili da su i sami, nesvjesno, bili nasilni.

„Tijekom 2014. godine policija je na razini RH zabilježila 4.592 kaznena djela na štetu djece i obitelji. Prošle godine imali smo pad kaznenih djela te vrste pa smo zabilježili 4.504 takvih kaznena djela. Isto tako bilježimo i smanjenje broja kaznenih djela od strane djece i mladih. U 2014. godini imali smo 2.889 takvih kaznenih djela da bi prošle godine policija zabilježila 2.533 kaznenih djela od strane djece i mladih“, rekla je Veber.

U sklopu edukacije učenici su mogli pogledati i kazališnu predstavu pod nazivom  „Tko ti je kriv?“, a u kojoj mladi sami progovaraju o ovoj vrsti nasilja i to kroz osobna iskustva.

PRESS 032