U Vukovaru održan Dan rajčica na kojem je izloženo 60-ak vrsta ovoga povrća

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Udruge Breskorka iz Tovarnika u prostorima Gradske tržnice Vukovar održan je Dan rajčica gdje su proizvođači izložili 60-ak izvornih sorti ovoga povrća. Predsjednik Udruge Mićo Brkanović kaže kako njihova udruga okuplja 45 proizvođača s područja Vukovarsko-srijemske županije ali i okolnih županija koji proizvode ukupno stotinjak vrsta rajčica i oko 200 vrsta tikava i njihovih srodnika.

„Kada je riječ o rajčicama u Hrvatskoj je najraširenija sorta „volovsko srce“, a kada je riječ o sitnim sortama prevladava „chery“ rajčica. Mi želimo i na ovaj način omogućiti kupcima da kušaju i slabije raširene vrste rajčica te na taj način spriječiti njihovo izumiranje. Radi se o iznimno kvalitetnim, starinskim vrstama koje su iznimno ukusne, slatke i slasne za razliku od onih hibridnih koje nemaju nikakav ukus i više su plastične“, rekao je Brković.

Dodaje i kako je u Hrvatskoj u širokoj upotrebi mali broj vrsta rajčica ali i da vjeruje kako će se i to u budućnosti promijeniti te se i te starinske vrste pojaviti u širokoj upotrebi. Njihova velika prednost je i ta što se šire koristeći njihovo sjeme. Među najslabije raširenim rajčicama koje proizvode entuzijasti u Hrvatskoj je i rajčica sorte „kumato“ koja se uzgaja na Galapagosu.