49. šokačko sijelo do 30. siječnja do 9.veljače

ŽUPANJA, Ovogodišnje, 49. šokačko sijelo održat će se od 30. siječnja do 9. veljače pod motom “Idem šorom i pjevam bećarac”, a glavnu okosnicu programa i dalje će činiti tradicijska baština i folklorni nastupiti kulturno-umjetničkih društava.

“Budući da naš bećarac zaista doživljavamo kao nešto što je naša povjest, tradicija i baština, posve je opravdano što smo upravo bećarac uzeli kao središnju temu ovogodišnjeg Šokačkog sijela”, kaže predsjednica Izvršnog odbora manifestacije Terezija Nemec podsjetivši kako je bećerac zaštićen i od strane UNESCO-a kao nematarijalna kulturna baština.

Sijelo će započeti u subotu, 30. siječnja folklornim nastupima dječjih folklornih skupina na Malom Šokačkim sijelu, a završiti 9. veljače, tradicionalnom Seljačkom zabavom. Pokladno jahanje ulicama Županje na programu je u nedjelju, 31. siječnja, a Sijelo pučkih pisaca u ponedjeljak, 1. veljače.

Svečanost otvorenja manifestacije i izbor najljepše djevojke u šokačkoj nošnji „Šokački cvit“ održat će se u petak, 7. veljače, Folklorne večeri na rasporedu su od 2. do 6. veljače, a VI. sajam zlatne niti od 5. do 7. veljače. Večer uz tamburu održat će se u ponedjeljak, 8. veljače. Šokačko sijelo tradicionalno završava utorkom pred Pepelnicu ili Čistu srijedu kojom u katolika započinje razdoblje korizme i priprave za Uskrs.

PRESS 032