Pokrenuta peticija za spas jablana kod OŠ Antuna Bauera, građani organizirali 24-satna dežurstva

Foto: Privatna fotografija

VUKOVAR, S početkom radova na izgradnji kružnog toka kod Osnovne škole Antuna Bauera u Vukovaru govori se i o potrebi rušenja stabla jablana koje se nalazi u neposrednoj blizini. Tim povodom pokrenuta je i peticija za spas jablana koju su u 24 sata potpisala 204 Vukovarca s tim da je peticija i dalje otvorena. U ime grupe građana koji su se organizirali i pokrenuli peticija Vanda Josić navodi kako je sve započelo  s planom rušenja jablana pored OŠ Antuna Bauera u Vukovaru.

„Taj jablan je, po pričanju starih Vukovaraca, ondje najmanje pola stoljeća. Osobno ga znam upravo toliko godina, u dobrom je stanju, na njemu se stalno  gnijezde ptice i njegov je grijeh jedino taj što smeta jednom parkirnom mjestu zbog kojeg ga se planira rušiti“, navodi Josić.

Dodaje i kako u cilju očuvanja biljnog  i životinjskog svijeta, zaštite prirode  i okoliša, ali i vrijednosti koje taj jablan predstavlja za mnoge generacije Vukovaraca i Vukovarki pokrenuta je peticija čiji potpisnici od Grada Vukovara, koji je odgovoran za radove, i gradonačelnika Vukovara Ivana Penave osobno te direktora vukovarskog Komunalca traže da se odustane od rušenja ovoga stabla. Isto tako od gradskih službi i Komunalca traže i pronađu drugačiji način za izgradnju komunalne infrastrukture na tom mjestu koji neće uništavati, rušiti i iživljavati se na prirodi.

„Članovi i članice naše građanske inicijative za spas jablana, spremni su stati pred bager i braniti ga svojim tijelima. U tu svrhu smo se samoorganizirali u 24-satna dežurstva kako se ne bi dogodilo rušenje jablana bez našeg znanja i bez prisutnosti medija“, ističe Josić.