Ilić: Rad u poljoprivredi je kruh sa sedam kora. Teško je proizvesti, još teže prodati, a najteže naplatiti

Foto: Ivan Matić

NEGOSLAVCI, Gotovo svakoga dana vlasnik OPG-a iz Negoslavaca Čedo Ilić prodaje svoje proizvode na tržnici u Vukovaru. Komentirajući 17 godina rada OPG-a Ilić kaže kako se radi o kruhu sa sedam korica ali da je ipak najteže prodati svoj proizvod, a onda ga i naplatiti.

„Radi se puno i svaki dan jer drugačije se ne može kada se čovjek bavi ovakvom proizvodnjom. Međutim, posljednjih godina postalo je jako teško prodati svoj proizvod, a još teže ga i naplatiti. Trudim se, radim ali je sve teže i teže. Međutim, moram priznati kako nisam imao i sreće u svemu ovome“, započinje svoju priču Ilić.

On je OPG preuzeo 2004. godine i bavi se proizvodnjom sadnica povrća, voća kao i pčelinjih proizvoda. Imao je jedno vrijeme i 220 košnica pčela da bi 2014. godine ostao na svega 30. I danas ne zna je li razlog pomora pčela nekakav pesticid ili pak ljudska ruka. Kako god danas pokušava ponovno povećati broj košnica i ponovno se ozbiljnije i na veliko baviti s proizvodnjom pčelinjih proizvoda. I ovdje se susreo s problemom prodaje tako da većinu novca od isporučenih 13 tona meda nikada nije dobio. Prema dogovoru kupac mu je trebao isplatiti 171.000 kuna, a isplatili su 65.000. Slučaj je završio i na sudu ali novac nije dobio.

Ilićev OPG raspolaže i sa 330 stabala šljive. Prema njegovim riječima ranijih godina prodaja šljiva je išla jako dobro ali sada ju je jako teško prodati kao i naplatiti.

Tu je i plastenik od 140 kvadrata gdje proizvodi sadnice paprike, krastavaca, tikvica, paradajza i drugoga povrća koje potom prodaje na tržnici ili na kućnom pragu.

„U plasteniku se radi preko cijele godine jer uvijek ima nešto što sazrijeva i što se prodaje. Upravo zato plastenik traži i puno posla tako da se ne može otići negdje na dan ili dva i zaboraviti na njega. Svaka biljka traži nešto svoje i nekakve posebne uvjete jer ako to se ne ispuni onda nema rezultata. Mora se voditi računa o vlazi, temperaturi, sjemenu i svemu drugome“, pojašnjava Ilić.

Dodaje i kako se radi o proizvodnji koja zahtjeva kontinuirano educiranje, istraživanje, savjetovanje sa drugim proizvođačima i raznim savjetodavnim službama.

„Uvijek ima nešto novo, neka nova saznanja, neka nova sjemenja i slično. Nitko se nije rodio da sve zna pa je potrebno razgovarati sa drugima i savjetovati se. To je jedini način ako se želi opstati“, ističe Ilić.

Kako god on razmišlja u skorije vrijeme da se skloni iz proizvodnje i sve prepusti djeci. Kaže kako je već umoran po malo od svega te da na mladima svijet ostaje, a da će on uvijek biti tu da pomogne koliko može i zna. Razmišlja i da fokus daljeg rada OPG-a bude na pčelinjim proizvodima te da ponovno značajnije podigne broj košnica.