Grmoja u Vinkovcima: Most prikupio potpise za ocjenu ustavnosti mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge

Foto: Most

Saborski zastupnik Nikola Grmoja objavio je danas u Vinkovcima da je Most prikupio 32 potpisa za ocjenu ustavnosti Naredbe o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj.

„Smatramo da je Vlada pretjerala, da u europskim uredbama nigdje ne stoji da se ide u eutanaziju zdravih svinja. Premijer i vladajući su današnjim nedolaskom u Retkovce poslali poruku da im nije stalo do hrvatskog sela, da se boje doći među ljude i saslušati njihove strahove i probleme. Mi ćemo stajati uz njih, aktivno smo uključeni na terenu i očekujemo da sve političke stranke stanu u obranu hrvatskog sela“, rekao je Grmoja.

Ustavni sud će u roku od 30 dana morati donijeti odluku o tome jesu li ove mjere bile adekvatne, navode iz Mosta dodajući kako je neposredno prije konferencije za medije, Grmoja prvo poruku o prikupljenim potpisima prenio na sastanku Stožera za obranu hrvatskog sela u Retkovcima.

„Očekujemo da će u srijedu 15.11., kako je danas najavljeno u Retkovcima, Stožer donijeti odluke u kojem smjeru će vezano uz ovo što Vlada ne želi stupiti u kontakt sa svinjogojcima i saslušati ih. Hoće li to biti blokade graničnih prijelaza, cesta,… Pozivam sve da ne podlegnu zastrašivanjima i prijetnjama, nego da se drže zajedno kao i do sada jer sam uvjeren da ćemo upornom borbom doći do pravedne nadoknade uslijed svih ovih okolnosti. Čujemo da im se prijeti inspekcijama kako bi odustali od otpora, ali svima poručujem da se ne trebaju bojati, Vlada se treba bojati njih“, kazao je.